Het Hoofcare Expertise Centre acht klauwgezondheid, zowel vanuit welzijnsoogpunt als om economische redenen, belangrijk om een volgend speerpunt te worden bij de verbetering van diergezondheid in de melkveehouderij.
Echter, op dit moment ontbreekt op veel bedrijven nog te veel een integrale aanpak en visie op het gebied van klauwgezondheid. Daarom is het van belang om eerst kleinschalig te werken aan een verbetering van de samenwerking tussen veehouder en erfbetreders.
Het HEC ontplooit daarvoor de volgende plannen:
- Pilot van een aantal studieclubs klauwgezondheid, waar ervaren klauwgezondheidsdeskundigen een groep van maximaal 10 melkveehouders gedurende minimaal 2 jaar begeleiden. Op basis van 0-scans wordt de klauwgezondheid door de deelnemende veehouders op de bedrijven in kaart gebracht waarbij gelet wordt op het klinisch onderkennen van kreupelheid, beoordeling van de risicofactoren op de bedrijven, het gebruik van een checklist en data-analyse op basis van gegevens van bedrijven (Digiklauw). Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld en uitgevoerd, waarbij de 1- scan in het tweede jaar het resultaat van de aanpak in kaart gaat brengen.
- Training Adviseur klauwgezondheid, voor ervaren rundveepedicures, adviseurs, dierenartsen waarin je leert om een goede advies- en gesprekspartner te worden van de melkveehouder in het aanpakken van klauwaandoeningen maar nog belangrijker, in het voorkomen van de klauwaandoeningen.
- Training klauwverzorgen speciaal voor dierenartsen, De training is bedoeld voor dierenartsen die zich verder willen bekwamen in de bedrijfsanalyse van klauwproblemen, de achtergronden van klauwaandoeningen en de vaardigheid in klauwbekappen.
Bron: Dairy Training Centre