Op 1 januari 2020 is in België een vierjarig-project van start gegaan onder de titel Clawcare. Doel van het project is (tijdige) detectie van klauwproblemen op melkveebedrijven en de behandeling ervan significant te verbeteren. Dit alles door een beroep te doen op innovatieve technologieën zoals warmtecamera’s.
Het project is een initiatief van de Universiteit van Gent in samenwerking met ILVO, Hogeschool Gent, Inagro en Hooibeekhoeve. Onderzoek heeft aangetoond dat gezondheidsaandoeningen zoals uierontsteking of klauwaandoeningen vroegtijdig opgespoord kunnen worden met behulp van thermografie. Bij een ontsteking (uier of klauw) ontstaat immers warmte die met behulp van thermografie zichtbaar gemaakt kan worden. Dat maakt het mogelijk om klauwaandoeningen in beeld te brengen nog voor er visueel iets aan de poot of de koe te zien is.
Slimme app bij klauwproblemen
Er zijn inmiddels diverse betaalbare infraroodcamera’s op de markt waarmee zelf aan de slag kan. De interpretatie van de beelden ligt echter niet voor de hand omdat externe factoren een grote invloed hebben op de beeldvorming. Denk daarbij aan de omgevingstemperatuur. Dit maakt dat er ondersteuning nodig is bij de interpretatie van de beelden. Voordat deze techniek kan doorstromen naar de praktijk. Eén van de doelen van het project is daarom het ontwikkelen van een zelflerend beeldverwerkingsalgoritme. Dit is een soort slimme app, die automatisch klauwproblemen kan detecteren, categoriseren en nauwkeurig kan lokaliseren zodat er gericht behandeld kan worden.
Exacte locatie klauwletsels bepalen
Voor de ontwikkeling van zo’n zelflerend beeldverwerkingsalgoritme is een zeer uitgebreide databank nodig met thermosgrammen van koeienklauwen genomen met mobiele thermale camera’s. Hierbij moet van elk beeld bekend zijn of de klauw gezond was en zo niet welke klauwaandoening er aanwezig was. De onderzoekers zullen die beelden gebruiken om na te gaan of ze bruikbaar zijn om de exacte locatie van het klauwletsel te bepalen en om te onderzoeken of bepaalde klauwletsels automatisch te detecteren en te klasseren zijn.
Dit artikel stond eerder in het vakblad Melkveebedrijf. Verder lezen? Klik hier!