Eind september vorig jaar lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak heeft Lely ontwikkeld met als doel klauwgezondheid op een duurzame, diervriendelijke en veilige manier te verbeteren. Inmiddels zijn de eerste resultaten binnen en deze zijn veelbelovend. De praktijkervaringen werden door veehouders als zeer positief ervaren.
Er is veel interesse getoond onder de veehouders naar de aanpak. De Meteor-methode werd op de beurzen Hardenberg, Gorinchem (Nederland), Agrama (Zwitserland) en Agriflanders (België) gepresenteerd en is druk bezocht door de bezoekers. Maar wat kan de melkveehouder verwachten in de eerste maanden na opstart?
Zero tolerance als uitgangspunt
Lely Meteor is een klauwgezondheidsaanpak bestaande uit drie pijlers; advies en ondersteuning door Farm Management Support, specifieke hulpmiddelen en verzorgingsproducten. Met behulp van deze drie pijlers wordt een zero-tolerance beleid gevoerd. Dit omvat een zo vroeg mogelijke detectie en onmiddellijke behandeling van klauwaandoeningen. Vroege detectie is alleen mogelijk vanuit een goed overzicht en kennis van de klauwgezondheid op het melkveebedrijf. De klauwen van de totale veestapel worden gedetailleerd beoordeeld, waarbij de kleinste afwijking al vroegtijdig wordt gecorrigeerd.
Percentage mortellaro flink vermindert
Uit de resultaten van de eerste bedrijven blijkt dat klauwaandoeningen flink gereduceerd worden met de Meteor-aanpak. De resultaten zijn afhankelijk van de situatie op het bedrijf zoals de reinheid van de vloer en de weerstand van de koeien. Bij drie bedrijven is het zero tolerance behandeling toegepast. Bij de start van de behandeling hadden tussen 45%-55% van de melkkoeien mortellaro aan de achterklauwen. Na de individuele zero tolerance behandeling en 4 maanden preventief wassen en sprayen in de robot is dit flink afgenomen tot 15% – 30%. De klauwaandoening Mortellaro begint vaal al bij de pinken. Bij de bedrijven waren al 10-18% van de pinken met een besmetting aan de achterpoten. Na behandeling en preventief wekelijks desinfecteren is dit afgenomen met 50%.
‘Voorkomen is beter dan genezen’
Ook voor de specialisten die dagelijks te maken hebben met klauwproblemen, is de Meteor klauwgezondheidsaanpak van Lely een eyeopener. Johan Hardemann, klauwverzorger bij AB Brabant, over Lely Meteor: “Dankzij deze aanpak zit ik nu veel dichter bovenop de klauw. Ik zie meer en behandel nu écht alles, ook de kleinste plekjes gaan in het verband. Zo kunnen aandoeningen in een veel vroeger stadium behandeld worden waardoor de klauwgezondheid aanzienlijk verbetert.” Maar er zijn meer voordelen volgens Hardeman: “Het gaat hier om een totaalconcept. Het is niet alleen een enkele behandeling in de box. Het is een dagelijkse behandeling gericht op preventie. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Bron: Lely Meteor