Een gezonde veestapel, wie wil dat nu niet? Een van de belangrijkste factoren voor een gezonde koe zijn de klauwen. Als er problemen zijn met de klauwen, dan kan dit invloed hebben op veel factoren. Een belangrijke factor is de melkproductie. Koeien zonder klauwproblemen gaan naar verwachting 1 à 2 lactaties langer mee, aldus M. Holzhauer, specialist rundergezondheid GD (GD Diergezondheid, 2019).
Bij het opstallen van de koeien verandert het klimaat voor de klauwen en wordt de kans op ongemakken vergroot. In de stal vindt meer bacterie-uitwisseling plaats. Zo wordt het ureum in de mest door bacteriën omgezet in ammoniak. Dit beschadigt de beschermlaag op de klauw. Daarnaast is de belasting voor de klauwen op roosters hoger dan in het weiland. Zorg daarom voor voldoende ruimte bij de koeien in de stal en voorkom dat ze vreemde bewegingen moeten maken. Bij het draaien op de klauwen kan de hoornlaag beschadigd raken en zullen de klauwen gevoelig worden. Dit soort problemen komen vooral voor als de koe een krappe draai moet maken, bijvoorbeeld bij de melkstal zijn waar de uitloop erg krap is (Melkvee, 2020, Sjouke Jacobsen).
Wanneer hebben klauwen de meeste aandacht nodig?
Het is belangrijk dat koeien voldoende energie uit het rantsoen kunnen halen. Mochten er onvoldoende voedingsstoffen in het voer zitten, dan gebruikt een koe haar eigen lichaamsvet als energiebron. Het kussen tussen de klauwen is voor melkvee belangrijk bij het verdelen van de druk en bij het geven van demping. Als het vetpercentage afneemt, zorgt dit ook voor een afname van het vetkussen tussen de klauw.
Om dit probleem voor te zijn, is het dus belangrijk om een te negatieve energiebalans te voorkomen. Een te negatieve energiebalans kunt u beperken door een AHV Booster Tablet te gebruiken. Op vier maanden in lactatie blijkt het vetkussen het dunst. Beschadigingen en ongemakken liggen dan op de loer. Vooral hoogproductieve koeien hebben hier meer kans op (B, Toxopeus, Veeteelt, 2013). De koeien die last hebben van hun vetkussens zijn te herkennen aan het ontlasten van de klauw, dit doen ze door op de punt van de klauw te lopen. Dit kreupel lopen kan ook door een andere vorm van ernstige ongemak veroorzaakt worden.
Hoe herken ik klauwproblemen?
Een koe toont niet snel haar ongemakken vanwege de oorsprong van het dier. Een koe is van oorsprong een prooidier, zwakte tonen is daarom iets wat niet in het natuurlijke gedrag zit.
Voor u als melkveehouder niet altijd even prettig, want het maakt het lastiger om een koe met klauwproblemen te herkennen. Toch is het mogelijk door goed naar de houding van de koe te kijken. Een gezonde koe wandelt vlot en in een gelijkmatig ritme. Een koe met klauwproblemen toont vaak specifiek gedrag. Denk hierbij aan:
- De passen die zij maakt. Deze zijn steeds even lang en de koe zet de achterpoot in de sporen van de voorpoot.
- De koe houdt haar kop stabiel, een klein beetje lager dan de ruglijn.
- Ten alle tijde blijft de rug recht, in stilstand en tijdens het lopen.
Hoe herken ik klauwproblemen in stilstand?
Naast deze signalen zijn er ook signalen in stilstand te ontdekken bij een koe. Een voorbeeld hiervan is een koe die in de ligbox staat, maar met zijn achterklauwen op de rand balanceert. Ze probeert zo de hielstreek te ontlasten, omdat hieraan problemen worden ervaren. Zie hieronder een foto van een koe die op de achterste klauwen op de rand van de ligbox staat.
Een ander koesignaal die veel wordt gezien, is het kruisen van de poten. Wanneer een koe zijn voorpoten kruislings neer zet, dan is zij de binnenste klauw aan het ontlasten. Bij de achterpoten kan dit ook zichtbaar zijn, maar daar zal de koe eerder de klauw gaan ontlasten in zijn geheel dan kruislings neerzetten.
Melkveehouder van Kempen bespaart tijd en herstel gaat sneller
Melkveehouder J. van Kempen maakt voor klauwproblemen gebruik van AHV Oplossingen. “Ik zie met de AHV QS Spray erg positieve resultaten bij onze koeien, want ze knappen snel weer op en vallen ook niet meer terug. Een groot voordeel is dat de spray makkelijk te gebruiken is. Dit scheelt mij veel tijd en ook is een klauwverband niet meer nodig, doordat de spray een gellaag vormt. Het herstel gaat zo juist sneller, want er komt nog steeds zuurstof bij. Die aardbei-plekjes verdwijnen heel snel zo.”
Klauwproblemen in de toekomst voorkomen
Indien de ongemakken zijn verholpen, is het belangrijk om te beseffen wat de oorzaak is geweest en hoe dit soort ongemakken in het vervolg kunnen worden voorkomen. Dit vraagt om een actieve houding op klauwgezondheid. Neem als veehouder zijnde regelmatig de tijd om uw koeien te observeren. Een tip is om bijvoorbeeld één keer per week over het voerhek te leunen en te 10 minuten te observeren hoe de koeien zich gedragen. Noteer de koeien die opvallen en ga met deze koeien proactief aan de slag, let hierbij met name op de loophouding, maar vergeet ook het gedrag niet. Een slome of twijfelende koe kan ongemakken ervaren. Enkele voorbeelden van afwijkend gedrag zijn de koeien die altijd als laatste aanwezig zijn bij het voerhek en/of de melkstal, sterk vermagerd zijn, slechte beenstand hebben of minder melk produceren dan verwacht.
Wilt u klauwproblemen in de toekomst ook verminderen op het bedrijf bekijk hier dan eens de AHV oplossingen. Bij directe aanpak van een probleem adviseren wij u de AHV QS Spray.
Neem contact op met de AHV Specialist in uw regio.