Melkveebedrijf.nl is een platform dat zich richt op u als melkveehouder. Dagelijks nieuws vanuit de sector, nieuwe wetenswaardigheden, nieuwe producten en diensten… een breed assortiment passeert dagelijks de revue. Echter blijft het niet hierbij.
Klik hier en ga direct naar het eerste woord!
Wat ons echter opvalt is dat er regelmatig in, maar zeker buiten de sector vragen onwetendheden zijn over het agrarische leven. Zo worden er soms nieuwsitems via Facebook gedeeld en komen via die weg bij burgers terecht. Het gevaar kan bestaan dat mensen hier vervolgens verkeerde conclusies gaan trekken omdat ze een artikel lezen, maar eigenlijk niet weten waar het over gaat. Om een voorbeeld te noemen. Een bericht over de PAS bereikt de burger, maar wat zegt de PAS hem of haar? Het enige dat zij vaak weten is datgene dat in de landelijke media geuit wordt. En dat is zoals wij allen weten niet altijd positief.
Veelgebruikte vaktermen
Daarom wil Melkveebedrijf.nl de melkveehouderijsector graag tegemoet komen. Het idee is om een aanvullend onderzoek te gaan doen naar vaktermen waarmee u bekend bent, die u wel eens gebruikt als u in gesprek bent met bijvoorbeeld burgers. Denk aan uw buurvrouw, uw zus of vriend uit de stad. Dat u een gesprek heeft over een sector verwant onderwerp, maar waarvan u denkt ‘weten ze eigenlijk wel waar het over gaat?’
Wij zijn benieuwd waar u nou tegen aan loopt en wat u lastige termen vindt om aan de burger uit te leggen. Het maakt niet uit over welke termen het gaat, zolang het maar gerelateerd is aan de melkveehouderij. Stuur ons uw termen in en wij zullen deze verzamelen en indien het relevant is, in Jip en Janneke taal uitwerken. Zo wordt er een lijst gecreëerd die wij zo nu en dan opnieuw zullen publiceren.
Kloof melkveehouder en burger verkleinen
Wij denken dat het dit zeker het proberen waard is en dat dit een eerste stap kan zijn om de kloof tussen de melkveehouderij en de burger te verkleinen. Hoe? Door heel simpel de onduidelijkheden aan te pakken. Werkt u mee?
Voorbeeld
Hieronder hebben wij alvast een eerste (proef)opsomming gemaakt van enkele simpele termen. Termen die u allemaal kent maar die voor de burger misschien acadabra zijn.
Inkuilen
Een jaarlijks terugkerende bedrijvigheid op het platteland waarbij de veehouder zijn grasland maait, het gras vervolgens uitelkaar schudt, op het land laat drogen, bij elkaar harkt in zogenaamde 'swillen of wiersen' en vervolgens met grote grastransportwagens (laderwagens) naar de boerderij transporteert. Het gras wordt veelal op een grote bult op het erf gelost en aangereden. Ten slotte komt er plastic over de bult heen gevolgd door een laag zand, spanbanden of zand/grintzakken om de bult goed luchtdicht af te dekken. Nu kan het gras gaan conserveren zodat de boer de kuil in de winter kan openen en zijn koeien ermee kan voeren.
Hittestress
Als de buitentemperatuur boven de 20°C uitkomt en de luchtvochtigheid hoog is, neemt het risico op hittestress bij koeien toe. De warmte heeft dan bij een koe al invloed op de activiteit, melkproductie en gezondheid. Een zonnetje en 35 graden maak je de strandgangers wellicht blij mee, maar een koe en haar boer absoluut niet. Dit is dan ook de reden waarom u in de zomer soms koeien niet naar buiten ziet gaan of met ze allen onder een boom staan te hijgen. Het is dan te warm voor ze en ze blijven dan liever binnen in de stal waar het aangenamer is dankzij de boer zijn vernuftigheden!
- ….
- ….
- ….
Helpt u ons mee? Vul dan het reactieformulier hieronder in en geef aan wat uw woord/begrip is waar u vaak verwarring mee bespeurt tijdens gesprekken met burgers.