De kou lijkt voorlopig een rem te zetten op de verspreiding van het blauwtongvirus. Het aantal besmettingen is de laatste tijd snel gedaald. Dit betekent echter niet dat we klaar zijn met het blauwtongvirus.
Drie maanden geleden kwam het blauwtongvirus na veertien jaar weer terug in Nederland. Half november liet minister Adema van LNV weten dat ruim vijf procent van de schapen in Nederland is gestorven aan blauwtong.
Knutten, de verspreiders van het blauwtongvirus, houden niet van de kou. Onder de acht graden worden zijn deze muggen minder actief. Het virus wordt dan minder snel verspreid. De dalende temperaturen van de afgelopen weken hebben daarom als gevolg dat er steeds minder blauwtongbesmettingen zijn volgens de WUR.
Blauwtongvirus overwintert
Dit biedt echter geen garanties voor het volgende seizoen. Het zou heel goed kunnen dat enkele knutten overleven in de stal en in het voorjaar weer naar buiten komen. Dan kan het virus weer terugkeren. Ook worden er nog steeds nieuwe blauwtongbesmettingen gemeld, hoewel dit in mindere mate is.
Op dit moment is er nog geen vaccin beschikbaar tegen deze variant van het blauwtongvirus. Onderzoekers van meerdere farmaceutische bedrijven werken hard aan een passend vaccin tegen het virus. Daarnaast onderzoekt de LNV welke knutten verantwoordelijk zijn voor de overdracht van blauwtong. Ook wordt er gekeken naar het ziekteverloop en de sterftecijfers van dit virus, zodat daar volgend seizoen op kan worden ingespeeld.
Tekst: Kim Sjoers