Derogatie, hoe zit het ook alweer?
Derogatie is een officieel woord om met toestemming van de EU af te wijken van een algemeen vastgestelde norm. Deze norm is vastgesteld op 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare grond. Het woord staat in verband met de Europese mestwetgeving, die sinds 1 januari 2006 geldt.
Mestwetgeving in Nederland
In een aantal landen, waaronder Nederland, is een uitzondering gemaakt op de stikstofregeling. Deze uitzondering is ten einde gekomen in 2022. Vanaf 2023 moet er worden afgebouwd worden met het uitrijden van dierlijke mest op landbouwgrond. Vanaf 2026 is er geen derogatie meer voor Nederland en mag er nog slechts 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare worden uitgereden.
Andere EU-lidstaten met derogatie
Tot slot, een gematigd klimaat met veel regen en een relatief natte bodem leidt tot een hogere opbrengst van het grasland en een groter verlies van stikstof naar de lucht. Daardoor is deze uitzondering mogelijk in een aantal EU-lidstaten. Deze uitzondering geldt voor Ierland, Italië, Denemarken, België (enkel Vlaanderen) en het Verenigd Koninkrijk (twee beschikkingen, één voor Noord-Ierland en één voor Engeland, Schotland en Wales).