Bokashi is heel mooi materiaal, dat boeren goed kunnen gebruiken als bodemverbeteraar. Maar wet- en regelgeving staat grootschalige toepassing nog in de weg.
Tot die conclusie komt beleidsmedewerker David van Maaswaal van waterschap Drents Overijsselse Delta (DOD) na een themabijeenkomst over bokashi. Die vond onlangs plaats op het bedrijf van Bram de Vos in Lemelerveld.
Vechtdal
In het kader van project 'Toekomstgericht ondernemen met Bodem & Water in het Vechtdal' werd een bokashikuil geopend en uitgereden over het land. Daar moet het de bodem verbeteren.
De kuil is in december gemaakt van gras, riet en ander natuurafval van DOD onder toevoeging van effectieve micro-organismen.
Bodemverbeteraar
'Voordeel is dat je van 100 kuub groenafval 100 kuub bodemverbeteraar overhoudt. Als je composteert, houd je van die 100 kuub groenafval maar 10 kuub compost over', zegt Van Maaswaal.
'Bovendien vindt de microbacteriële werking op het land plaats. Dat stimuleert het bodemleven.'
Ontheffing
Ondanks de positieve eigenschappen is ruime toepassing van bokashi lastig. 'Dat komt omdat groenafval wettelijk ook als echt afval wordt gezien', zegt Van Maaswaal.
Je mag het niet over langere afstand vervoeren. 'Dat belemmert de toepassing', weet hij. Voor de proef in Lemelerveld werd daarom een ontheffing verleend.
Bron: LTO Noord