Topartikelen over biologisch melkvee
Biologisch melkvee in Nederland
Biologisch melkvee is extensiever en de dieren hebben een lagere melkproductie per koe. In 2020 was 3,1% van de Nederlandse melkveebedrijven biologisch. Van alle melkkoeien in Nederland is ongeveer 2,5% biologisch gehouden.
Wanneer mag je jezelf biologisch melkveehouder noemen?
Voordat je je melkvee biologisch mag noemen, moet je eerst aan een aantal eisen voldoen. Zo mogen er op één hectare, vijf koeien lopen. Ook moeten ze minimaal 200 dagen per jaar buiten lopen. Ook in de stal hebben de dieren veel meer ruimte; er moet minimaal zes vierkante meter beschikbaar zijn. Daarnaast moeten er in de stal voldoende schone en droge plekken zijn. Ook mogen biologische melkveehouders geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken.
Voor- en nadelen van biologisch melkvee
Er zijn een aantal voor- en nadelen van biologisch ondernemen. Het grote voordeel is natuurlijk dat melkprijs stijgt, maar ook wordt het dierwelzijn verbeterd op deze manier. Ook zijn er voordelen voor het klimaat. Nadelen aan biologisch ondernemen zijn de hoge kosten voor een overstap. Er zal een stuk minder melk geproduceerd worden, maar de kostprijs van één liter melk stijgt wel. Lees hier meer over de voor- en nadelen van de overstap naar een biologische melkveehouderij.