Precisiebemesting moet een belangrijke schakel worden binnen het verdienmodel van een duurzame melkveehouderij. Dat was de strekking tijden een speciaal beurssymposium ‘Precisiebemesting, bodem en bemesting in kringlooplandbouw anno 2019 dat onlangs werd gehouden tijdens de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg.
“Verbeter het resultaat van grasland, zodat minder krachtvoer nodig is. Uiteindelijk moeten dus we het vakmanschap van de boer activeren. Behandel de bodem als baby, zodat die uitgroeit tot medium waar je productie uit kunt halen. Breng op de juiste plaats voeding toe en dat is in de wortelzone.” Herre Bartlema van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloopprecisiebemesting (NCOK) benadrukt tijdens het symposium het belang van precisiebemesting. Ammoniakreductie en een afname van kunstmestgebruik, maar wel met stijgende productiviteit is volgens hem ‘the way to go’. Hij ziet de innovatie in onder andere forse watertoevoeging bij uitrijden van drijfmest en precisietoediening van circulaire kunstmeststoffen.
Enorme kennisachterstand
Eigenaar Frank Verhoeven van adviesbureau Boerenverstand volgt Bartlema en stelt dat niet een maximale, maar een optimale productie van het grasland moet komen. “Er is een enorme kennisachterstand als het gaat om bodem. Uiteindelijk gaat het vakmanschap van de boeren de doorslag geven. Het succesverhaal zit uiteindelijk in het verminderen van aanvoer van krachtvoer. Hoe haal ik het juiste voer van het juiste perceel? Beter vakmanschap leidt tot betere resultaten. De boer heeft daarbij meer instrumenten nodig om te kunnen sturen. Het antwoord vinden we in precisielandbouw.”
Belangrijke schakelfunctie
Ook ketenpartijen als FrieslandCampina zien een belangrijke schakelfunctie voor precisiebemesting. “Als één van de onderdelen voor een verantwoorde melkveehouderij. We zien dat afnemers ook bezig zijn met duurzaamheid. De focus gaat van de eigen processen naar de inkoop van producten. We krijgen steeds meer vragen naar en eisen voor de melk”, vertelt Guus van Laarhoven. Hij is programmaleider biodiversiteit bij FrieslandCampina. “Met Foqus Planet hebben we een standaard voor basiseisen, weidegang en duurzame ontwikkeling van melkveebedrijven. Daarmee kunnen we inspelen op de duurzaamheidswensen van onze afnemers. Het zorgt voor afzetzekerheid. We boren bovendien nieuwe markten aan. Zo verkopen we aan Danone geen melk, maar projecten bij melkveehouders. Dat zorgt weer voor een verdienmodel richting de boeren.”
Nutrishots
Verschillende ondernemingen hebben oplossingen verzonnen. Bij de RMV toonde werktuigenfabrikant Duport de Liquiliser. Een rijenbemester die bestaat uit een stevig frame met spaakwielen. Via de holle pennen wordt de kunstmest op de juiste diepte in de bodem gebracht. “Nutrishots volgens het zogenoemde Cultan-principe”, legt Duport-vertegenwoordiger Wilco Elkink uit Dedemsvaart uit. “Speciale depots worden in de grond geprikt, waardoor meststoffen op de juiste plek komen en de plant precies gebruikt wat er nodig is. We injecteren op 7 centimeter diepte in een patroon van 25 bij 16 centimeters. Het uitgangspunt is trage groei. De benutting is 95 procent en de emissie nihil. De opbrengst ligt negen procent en eiwit twintig procent hoger ten opzichte van korrelstrooien.”
Slurry Swivel
De precisiesleepslangbemester 0,5 met mestkeuken is een opvallende uitvinding van Van den Broek Mechanisatie uit Moordrecht. De Slurry Swivel werkt met een boom op de trekker waar de slang aan vast zit. “Zo halen we het krachtenspel in het voertuig. Het is misschien een raar gezicht, een trekker met de neus naar beneden die de slang trekt. Hoe hoger de slang van de grond, hoe minder gewicht op de vooras is. De boom is in vrije toestand, waardoor je in één keer kunt keren. Dat is vooral onder natte omstandigheden een groot voordeel”, legt uitvinder George Laan van Van den Broek uit.
Kverneland Monopill e-drive
Met een speciale precisiebemestingsunit voor mais en suikerbieten gaat Kverneland nog een stap verder in het beter verdelen of besparen van vloeibare meststoffen. “Elke rij van een bieten- of maiszaaier heeft een elektromotor. En dus kan ook iedere sectie afzonderlijk worden uitgeschakeld. Hiermee voorkom je overlap. Onze rijenbemester hebben we nu aan het zaaisysteem gekoppeld. Dankzij de e-drive stopt de bemesting meteen als er ook met het zaaien wordt gestopt”, legt productmanager Bert van der Horst van Kverneland Benelux uit. “Op de kopakker voorkom je overlap of dubbele bemesting. In de oude situatie zag je vaak dat de verdeling niet gelijkmatig is. Plekken met overlap zorgen er voor dat je op andere plekken minder meststoffen toedient. Daar zit de kneep. E?drive is zuinig en nauwkeurig. De mest wordt goed verdeeld en direct bij de plant gelegd.”
Meer van dit soort artikelen lezen? Profiteer nu van onze speciale actie »