Een kalverkeuring combineren met een landbouwbeurs en een minisymposium over voedsel. Met deze unieke combinatie hoopt de organisatie van Bolletongersdei op donderdag 4 oktober boeren en burgers massaal naar Bolsward te krijgen.
De terugkeer van de kalveren op Bolletongersdei is op zich al bijzonder. Tot de mkz-crisis in 2001 was de kalverkeuring onderdeel van de landbouwbeurs met trekkers, machines en ander materiaal in de binnenstad van Bolsward. Daarna volgden door strengere regels een aantal jaren zonder vee. De laatste paar jaar was er wel weer een beperkt aantal showkoeien en –stieren, maar aangescherpte regelgeving is dat in de binnenstad niet meer mogelijk.
Kalverkeuring in grote tent
Bolletongersdei vond de oplossing door de landbouwbeurs uit de binnenstad te verplaatsen naar het Arriva-terrein, net buiten de binnenstad. Daar komt een hele grote tent te staan, waar de kalverkeuring plaatsvindt. Vorig jaar gooide het stormweer nog roet in het eten en werd het evenement afgelast dan wel deels verplaatst naar de rijhal van De Hanzeruiters. Dit jaar volgt een nieuwe kans.
De organisatie van de kalverkeuring wordt opgepakt door Keallefokclub De Twaling, die haar jaarlijkse kalverkeuring de laatste jaren in de rijhal van De Hanzeruiters hield. De kalverfokclub had wel oren naar een plek met meer publiek en uitstraling. Zo komt het dat na jaren afwezigheid Bolletongersdei met trots weer een heuse kalverkeuring kan presenteren.
Mini-symposium voedsel
Voor de tent waar de keuring plaatsvindt, is een landbouwbeurs met beleefplein, met onder andere een wedstrijd kunstkoe melken. Verder kunnen burgers hier kijken en beleven wat er voor een koe aan voer nodig is om veel melk te produceren. Ook krijgen consumenten op het beleefplein meer inzicht in de hedendaagse situatie van de melkveehouderij en de relatie tussen consumentengedrag en de prijsvorming van melk.
Om 13.30 uur is er op het beleefplein voor de tent een praat- en discussiecafé met als titel Staat de melk te goedkoop in de supermarkt? Onder andere melkveehouder en ijsmaker Sander Bouma uit Workum geeft hier zijn visie. Gespreksleider Sjoerd Hofstee zal via een aantal stellingen het publiek betrekken in de meningsvorming rondom voedsel en een mooi landschap.
Bron: Bolletongersdei. 01-10-2018