Een gezonde bodem vormt de basis voor een gezonde bedrijfsvoering. Dat betekent idealiter zo min mogelijk gewicht en verkeer op het land. Loonbedrijf De Vries uit Marknesse is zich daar terdege van bewust. Om insporing en bodemverdichting te voorkomen, schaften zij de lichtgewicht Tjalma-sleepslangbemester aan. Volgens eigenaar Patrick De Vries vult dit een belangrijk gat in de markt van de polderakkers. En dat vermoeden blijkt te kloppen, want de vraag naar zijn sleepslangbemester is groot.
Sleepslangen is sinds dit seizoen een nieuwe dienst die Loonbedrijf De Vries aanbiedt. Volgens De Vries is het een waardevolle aanvulling op het totaalpakket dat zij de melkveehouderijsector al bieden. Tot dit jaar konden zij mest alleen uitrijden met de mesttank. Maar als je je dan aan het sleepslangen waagt, moet je als loonbedrijf ook opvallen, vindt De Vries. Zo kwam het bedrijf uit op de lichtgewicht sleepslangset van Tjalma.
Bodembeheer
Het weer in Nederland is in het voorjaar vaak onvoorspelbaar en nat. Met een lichtgewicht sleepslang kun je onder ongunstige omstandigheden toch net iets eerder het land op. En dat biedt volgens De Vries voordelen. “Hoewel je inlevert op capaciteit en meer sporen rijdt, heeft de grond het een stuk minder zwaar te verduren. We zijn dit jaar al vroeg begonnen met sleepslangen op veengronden in Friesland, iets wat met een reguliere sleepslangbemester niet mogelijk was geweest. Vooral nieuw ingezaaid grasland heeft nog weinig zoden en daardoor weinig stevigheid, waardoor een lichtere aanpak essentieel is. Daarom geldt voor deze ondergronden: hoe lichter het verkeer, hoe beter dat is voor de bodem,” zegt De Vries.

Loonbedrijf De Vries is hoofdzakelijk actief op de kleigronden van de polder. Juist op deze gronden biedt de lichtgewicht sleepslangbemester uitkomst. Maar De Vries merkt dat ook in Friesland de vraag naar zijn sleepslangbemester toeneemt. De zachte, natte veengronden vragen, net als de kleigronden in de polder, om extra aandacht voor bodembehoud.
Techniek
De Tjalma-sleepslangbemester heeft een breedte van negen meter. Dat is ten minste drie meter smaller dan gangbare sleepslangmachines. Omdat de sleepslangbemester smaller is dan reguliere systemen, leidt dit op zichzelf al tot een eerste gewichtsbesparing. De Vries zegt: “Een breder systeem heeft extra scharnierpunten nodig om de machine in te klappen. Hierdoor word je al snel een stuk zwaarder.” Maar daardoor is ook de slang die erachter hangt dunner. De Vries stelt dat juist op dit aspect veel winst is behaald, omdat het veel kracht vergt om een dikke slang te verslepen. En als kers op de taart kan, door de minder vereiste kracht, ook een lichtgewicht trekker worden ingezet tijdens het sleepslangen. Deze weegt maar liefst een paar ton minder dan reguliere trekkers die worden gebruikt voor sleepslangwerkzaamheden. “Volgens mij kan je het niet veel lichter krijgen,” stelt De Vries.
Maar De Vries blijft investeren in de optimalisatie van zijn sleepslangbemester. Zo is er een draadloos bedieningssysteem aangeschaft, waarmee de bestuurder in het land de pomptractor op afstand kan regelen. Dit vergroot het gebruikersgemak en bespaart de loonwerkers in het veld veel tijd.
Puntjes op de i
Loonbedrijf De Vries schafte de Tjalma-sleepslangbemester tweedehands aan in samenwerking met Ted Berns – Loonwerk, Mesthandel en Transport. Dat betekende direct na de aanschaf ‘werk aan de winkel’. Loonwerker Kenrick van ’t Hul, zzp’er bij Loonbedrijf De Vries, zegt: “We merkten wat lekke slangetjes op, wat te verwachten is bij een oudere machine. Die hebben we meteen vervangen. De mestslangen zelf waren al vernieuwd. Daarnaast hebben we een nieuw rubberen aanslagblok gemonteerd om slijtage aan bewegende delen te voorkomen. Het waren gelukkig kleine aanpassingen, maar ze zetten voor ons wel de puntjes op de i.”
John Deere versterkt inzet op lichtgewicht sleepslangen
Loonbedrijf De Vries zette met de aanschaf van de sleepslangbemester direct groot in. “Als je wilt overstappen op lichtgewicht sleepslangen, hoort daar ook een bijpassende trekker bij,” stelt De Vries. Hiermee kwam tevens een jongensdroom uit voor Van ’t Hul, die het voortouw nam en in januari zijn eigen John Deere 6155 aanschafte. Deze trekker is uitgerust met brede banden en een luchtdrukwisselsysteem om de bandendruk laag te houden in het land. Als lichtste zescilindertrekker binnen de John Deere-serie sluit hij perfect aan bij de visie van Loonbedrijf De Vries op lichtgewicht sleepslangen.
Tekst en beeld: Annabel Klein Woolthuis
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.