De landbouw heeft een stevige opdracht, mede vanuit de overheid, om de ammoniakemissie te reduceren. Zeker voor melkveehouders ligt hier een grote uitdaging. Agrifirm vat de koe bij de hoorns en ontwikkelt samen met Wageningen UR en andere partners een emissie-reducerende melkveestal.
Dit nieuwe stalconcept voor melkveehouders is – net zoals de vorig jaar ontwikkelde ZERO-stal voor varkenshouders – een initiatief van Agrifirm om haar leden bij te staan in de maatschappelijke uitdagingen waarvoor de agrarische sector zich gesteld ziet. Agrifirm ontwikkelt de emissie-reducerende melkveestal in het kader van een publiek-private samenwerking (PPS) met Wageningen UR, het stalautomatiseringsbedrijf GEA Farm Technologies, het adviesbureau Vetvice, en Anders Beton, leverancier van stalvloeren.
Ammoniakuitstoot minimaliseren
Sinds 2015 werken deze partners samen, en begin volgend jaar volgt een meer gedetailleerde uitwerking van het nieuwe concept. Gerrit Schilstra, directeur van Agrifirm Exlan, licht alvast een tipje van de sluier op: “Het is onze doelstelling om de uitstoot van ammoniak vanuit de melkveestal vergaand te reduceren. Om ammoniakreductie te realiseren, kijken we naar het ontstaan en de werking van urease, en onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn om het ontstaan van ammoniak te voorkomen.”
Dynamische omstandigheden
Ammoniak ontstaat door interactie tussen urine en vaste mest. “Die interactie willen we voorkomen, waarbij we ook bekijken welke bodemoppervlaktes en vloersystemen optimaal zijn”, zegt WUR-onderzoeker Kees Lokhorst. “Een andere hoofdlijn is het klimatiseren. Open stalsystemen is een nadrukkelijke wens in de Nederlandse melkveehouderij. De omstandigheden waarbinnen je ammoniak wil reduceren zijn daarom dynamisch. Daar moet je met de vloer en de stalsystemen goed op inspelen.”
Bemoedigende eerste resultaten
De PPS van waaruit de emissie-reducerende melkveestal wordt ontwikkeld, is ontstaan vanuit vragen van agrarisch ondernemers aan Agrifirm Exlan. “Agrifirm leidt dit traject dat pre-concurrentieel is”, zegt Lokhorst. “Hun adviseurs staan in nauw contact met de melkveehouders die ze vertegenwoordigen. Het is de ambitie van alle samenwerkingspartners om grote stappen te zetten in ammoniakreductie.” Schilstra noemt de eerste onderzoeksresultaten bemoedigend, en daar is Lokhorst het mee eens. “We hebben onze ambitie nog niet voor de volle 100 procent gerealiseerd”, zegt hij. “Maar ik deel het positieve gevoel”.
Bron: Agrifirm, 30-10-2018