De eerste demo’s van het jaar zitten er alweer op. In Beilen (DR) en Zuidschermer (NH) namen we de vele nieuwsgierigen mee in de wereld van het efficiënt bemesten en emissiearm produceren. Hoe houd je de stikstof – het goud voor jouw gras – zo veel mogelijk in je eigen kringloop?
Mest = goud waard
Sommigen zien mest als een restproduct van de veehouderij, waar ze het liefst zo snel en goedkoop mogelijk vanaf willen. Maar je kunt het ook anders bekijken. Mest is namelijk goud waard voor bodem en gewas en een belangrijk onderdeel in de kringloop. Nu we, met de afnemende derogatie, steeds minder van dit goud op het land mogen brengen, is het zaak om zo veel mogelijk mineralen voor de bodem en het gewas te behouden en zo min mogelijk te laten vervliegen, af- of uitspoelen. Bij gemiddelde gehalten heeft rundveedrijfmest al gauw een bemestende waarde van € 12 tot € 15 per kuub.
Demo’s: Emissiearm op jouw Farm
Tijdens deze demo’s draaide het dan ook om emissiearm produceren en bemesten. Wat kun je doen in de stal, in de ruwvoerproductie en tijdens bemesting om die mineralen in je kringloop te behouden?
In Beilen vertelde Michiel Meindertsma van DLV advies wat de gevolgen voor melkveebedrijven zijn van het wegvallen van de derogatie en wat je kunt doen om dit te ondervangen. In Zuidschermer doken Delian Kool en Niek Konijn van Netwerk Praktijkbedrijven in de graskuil en in de stal. Daar lieten zij de deelnemers zien wat je in het voer- en stalspoor kunt doen om mineralenverlies te beperken. In beide demo’s gaven Wim Bussink en Jelle Boode van Bemest op z’n Best een inkijkje in de onderzoeksresultaten van afdek- en toevoegmiddelen aan de mest. Duidelijk was dat niet elk middel even goed zorgt voor emissiereductie.
Demo’s: Vakmanschap is meesterschap
Tijdens beide bijeenkomsten demonstreerde Sjon de Leeuw van Bemest op z’n Best de meest gemaakte fouten bij instelling en onderhoud van bemestingsmachines. Herman Krebbers liet vervolgens het verschil in werkresultaat zien, tussen goed en minder optimaal afgestelde machines. Onderstaande video laat de verschillende bemestingstechnieken zien én dat zorgvuldig bemesten de benodigde vakkennis van de chauffeur vraagt.
Bron: Verantwoorde Veehouderij