Grondgebonden melkveehouderij kan behouden blijven als de overheid stuurt op het aantal dieren per ha, aantal liters melk per ha of een vastgestelde maximale mestproductie per ha. Daartoe moet de wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij (Melkveewet) wel aangescherpt.Dat blijkt uit een tweetal studies door CLM Onderzoek & Advies. Beide rapporten zijn relevant voor de Tweede Kamer die woensdag 12 november a.s. in debat gaat over de Melkveewet.
Typering grondgebonden melkveehouderij
Ministerie Infrastructuur & Milieu heeft CLM gevraagd om criteria voor een grondgebonden melkveehouderij te beoordelen op duurzaamheid en draagvlak. Uit het onderzoek blijkt dat van de negen criteria slechts drie positief uitwerken op alle beoordeelde aspecten van duurzaamheid. Deze grondgebondenheid-criteria zijn ‘aantal graasdieren per ha’, ‘productie van melk per ha’ en ‘forfaitaire mestproductie per ha’. Bij de beoordeling van deze criteria is uitgegaan van een normstelling die iets hoger ligt dan het huidige landelijk gemiddelde; ca. 15.000 kg melk per ha. De criteria waarvoor bij het bedrijfsleven het meeste draagvlak bestaat, dragen minder bij aan duurzaamheid.
Met de genoemde criteria en bijbehorende normen voor alle bedrijven, is behoud van een grondgebonden melkveehouderij mogelijk. Dit is in lijn met de wens van zowel sector, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties als overheden. Om de grondgebondenheid te behouden willen de staatssecretarissen van Ministerie Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken dat partijen, samen met de overheid, een actiegerichte aanpak afspreken.
Onderbouwing effecten aangescherpte melkveewet
Stichting Natuur & Milieu (N&M) heeft CLM gevraagd om door te rekenen wat aanscherping van de Melkveewet voor uitbreidingsmogelijkheden biedt aan de melkveehouderij. De aanscherping beperkt de hoeveelheid dierlijke mest die melkveehouders mogen produceren zonder dat zij daarvoor grond beschikbaar hebben. Varianten die verschillende partijen naar voren hebben gebracht, zijn doorgerekend.
De door het bedrijfsleven voorgestelde variant (maximaal 100 kg fosfaat per ha boven de grondgebruiksnorm) biedt ruimte voor een groei van de melk- en daarmee de mestproductie met circa 90%. Enkele maatschappelijke organisaties en Tweede Kamer fracties wensen een lager ‘plafond’; maximaal 50 kg fosfaat per ha boven de grondgebruiksnorm. Daarmee zou de melkveehouderij nog altijd ruimte hebben om met bijna 40% te groeien. Met deze groei voldoet ons land niet aan de met Brussel afgesproken maximale mestproductie van de gehele Nederlandse veehouderij en dus zal de overheid moeten ingrijpen.
Download rapport Typering grondgebonden melkveehouderij: Klik hier!
Download rapport Varianten binnen de wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij: Klik hier!
Foto : Bert Knot
Meer informatie
CLM
Postbus 62
4100 AB Culemborg
T.: 0345 470700
E.: info@clm.nl
W.: www.clm.nl