Methaanuitstoot voorkomen én duurzaam groen gas maken? Dat kan met een monomestvergister. Omdat de mest bij voorkeur zo vers mogelijk wordt vergist, wordt deze zo snel mogelijk uit de stallen gehaald. Dit zorgt voor lagere emissies en een gezonder klimaat in de stallen. De verse mest bevat bovendien het meeste methaan dat als groen gas kan worden geleverd aan het gasnet. De investering in monomestvergisting is fors, maar kan binnen enkele jaren terugverdiend worden, blijkt uit enkele pilotprojecten.
Duurzaam gas maken met monomestvergisting
“Met monomestvergisting kun je op een duurzame manier gas maken. Dat sluit aan op de discussie hoe je de vee- en varkenshouderij duurzamer kunt maken.” René Cornelissen van CCS Energieadvies ontwikkelde een kleinschalige monovergister, waardoor mest in principe het erf van de agrariër niet hoeft te verlaten. “De mest wordt lokaal vergist en lokaal ingevoerd op het gasnet. Omdat we werken volgens het Amine-procedé zijn er nauwelijks methaanverliezen, waardoor het een heel milieuvriendelijke installatie is. Die bovendien kleinschalig op de boerderij kan worden toegepast.”
Gratis grondstof
Omdat de grondstof gratis is, kan de vergister bovendien rendabel toegepast worden, legt Cornelissen uit. “De exploitatiekosten zijn laag en de mest kost niets. De investeringskosten bedragen ongeveer 1,5 miljoen euro, maar als je per jaar 350.000 kubieke meter gas kunt invoeden op het net, levert dat 500.000 euro omzet op. Inclusief de exploitatiekosten zou je de installatie dan binnen vijf jaar kunnen terugverdienen.”
Dat is natuurlijk een forse investering, weet Cornelissen. “We hebben de boeren moeten overtuigen dat het een goed idee is. Want het is niet allemaal goed gegaan in het verleden met mestvergisting. Dat gaf wat onzekerheid. Maar met de rendementen van onze installatie komt er echt veel gas uit, die duurzaam gebruikt kan worden.”
Meer gas
Inmiddels heeft CCS Energieadvies twee versies van de momomestvergister Bio-Up ontwikkeld. Het Bio-Up 2.0 systeem werkt hetzelfde als de eerste versie zegt Cornelissen. “Maar de nieuwe versie wordt wat efficiënter en kan dus meer gas uit dezelfde hoeveelheid mest halen. Dat zit met name in het regeneratieproces, daar is warmte voor nodig, maar in de 2.0-versie is minder warmte nodig om het proces gaande te houden.” Het grote verschil met grotere covergisters die enkele jaren geleden erg populair waren, is dat er alleen mest in de monovergisters gaat.
Monomestvergisting meest rendabel bij grote bedrijven
De installatie is vooral interessant voor grotere bedrijven, licht Cornelissen toe. “Het zijn toch de grotere boerderijen waar het het meest rendabel is, daar ligt bij ons ook de focus op. Bij kleinere boeren kan het ook toegepast worden, maar dan zullen ze de installatie moeten delen.” Toch is een belangrijk voordeel van de Bio-Up-installaties de relatief geringe omvang. “Oudere mestvergisters hebben een veel grotere schaal. Dat hebben we nu gedownsized en in een container gezet. Dus met een zeecontainer op je erf ben je er wel.”
Tekst en beeld: Joop van Vlerken