Met de afschaffing van de melkquotum in medio 2015 heeft de Nederlandse melkveehouder de kans om zijn afzet te vergroten. Er staat echter een grote belemmering in de weg: de staat van het bestaande grasland. Als, volgens onderzoek, tot 55% van het grasland in Nederland onder de maat is, wil niet zeggen dat 45% in optimum staat verkeert. Vredo Dodewaard is voortdurend bezig met het zoeken naar oplossingen voor juist deze uitdaging.
Gebruiksnormen
Door de gebruiksnormen mag er maar een beperkte hoeveelheid dierlijke mest uitgereden worden. Om aan de wens van meer opbrengst per hectare te kunnen voldoen, zal bij het uitrijden van de mest de optimale omstandigheden gecreëerd moeten worden zodat de plant de maximale hoeveelheid meststoffen op kan nemen. Dit betekent in de praktijk dat onder alle bodemomstandigheden de mest in de grond gebracht moet worden zonder dat de zode beschadigd en/of verdicht wordt. Loonwerkers hebben een grote invloed op de gras opbrengst van hun klanten door met de juiste technieken mest uit te rijden. Het dubbele schijven principe van de Vredo zodenbemester zorgt er voor dat er altijd op een scherpe manier een snede gemaakt wordt in de bodem. Hierdoor wordt de zode niet beschadigd en behoud de bodem zijn open structuur. Waardoor de mest optimaal kan worden opgenomen. Dit resulteert in een gezond gewas.
Bodemverdichting
Verdichting van de bodem heeft invloed op de groei van het gras. Men moet ervoor zorgen dat bij het uitrijden van mest de bodem minimaal verdicht wordt. Mest moet in een korter tijdsbestek worden uitgereden. Dit maakt dat er hogere eisen gesteld worden aan de capaciteit van de mesttanken en zelfrijders, om een hogere capaciteit te krijgen stijgt ook het tank volume wat de machines zwaarder maakt. Om de verdichting te beperken is het belangrijk dat er niet meer dan één wiel per spoor door het veld gaat en dat de druk op alle wielen gelijk zijn. Een Vredo Zelfrijder heeft 50/50 gewichtsverdeling zowel link/rechts als voor/achter. Door de gelijke gewichtsverdeling weegt de Vredo zelfrijder in beladen toestand nooit meer als 10T per band. Door standaard 1050 banden toe te passen heeft de Vredo de laagste druk per cm2.
Verdeling
Zorg er voor dat de mest egaal over het perceel verdeeld wordt. Dit betekent een nauwkeurige volume meting bijdraagt aan een gelijkmatige verdeling over het veld. Zorg daarnaast dat de verdeler goed staat af gesteld zodat elk element de juiste de gelijke hoeveelheid mest krijgt. Tevens is het van belang dat elk element even diep door de bodem gaat, hoe breder de bemester hoe moeilijker het wordt om overal een gelijke snijdiepte te bewerkstelligen. Een pendeljuk in combinatie met onafhankelijk geveerde elementen zorgen er bij Vredo voor dat de bemester over de gehele werkbreedte een gelijke snijdiepte heeft.
Beter graslandmanagement: Doorzaaien niet overzaaien
Een grote reden waarom beter graslandmanagement noodzakelijk is. De slimme melkveehouder haalt het beste rendement door van zijn grasland de maximale kwaliteit en opbrengst te halen. De noodzaak hiertoe wordt alleen maar nog meer benadrukt door het straks opgeheven melkquotering. Het aankopen van veevoer wordt alleen maar duurder omdat het areaal om dit te verbouwen kleiner wordt aangezien vele hectares gebruikt worden bijvoorbeeld t.b.v. energiemaïs. Daarom wordt het eigen gras kostbaarder. Ook vanuit de wetgeving en namelijk de GLB, wordt het doorzaaien minder gezien als een keuze maar een must, wat in lijn is met het verschuiven van het geaccepteerde werkwijze van relatieve duurdere renovatie naar grasland verjonging.
Kennis
Er zijn 3-tal redenen waarom het doorzaaien in 2014 beter lukt dan vroeger (jaren ‘80 en ‘90):In de eerste instantie is in de afgelopen 2 decennia kennis van gras toegenomen; we weten beter hoe een grasplant groeit; wat zijn levenscyclus is en wat gras doet in de pens van een koe. Als reactie op deze kennis zien we dat er sterk verbeterde grasgenetica ontwikkeld, getest en beschikbaar is.
Ten tweede, door verbeterde bodemkennis is men bewuster geworden dat een goede bodemstructuur behouden kan worden door met name gebruik van de juiste banden en gewichtsverdeling van de machines in het veld. De Vredo Zelfrijder met de laagste druk per cm2 en de Vredo dubbele-schijven zodenbemester zijn hier goede voorbeelden van. Deze zijn zuinig op het kostbare grasland en zorgen ervoor dat scheuren (omploegen enz.) van de grond uitgesteld wordt. Dit met behoud van de belangrijke organische stof die zich in bovenste teeltlaag bevindt.
Ten derde zijn de machines sterk verbeterd. Door het land van tevoren te bewerken met een agressieve wiedeg en vervolgens doorzaaien met een dubbele-schijf doorzaaisysteem van Vredo wordt de opbrengst van het grasland gemaximaliseerd. Vredo heeft haar doorzaaitechniek, die al zeer degelijk was, in de afgelopen 5 jaar nog meer verbeterd. Verbrede werkbreedte, betere bodemvolging, nauwkeurigere zaaddosering, accurater zaaidiepte en een nieuw ontwikkelde bodemvolgende schijvenaandrukrol (Packerringrol).
Positieve resultaten
Doorzaaien is een kosten effectieve manier van grasland verjonging. Onderzoeksresultaten hebben aangetoond dat structureel doorzaaien (jaarlijks) op de juiste manier (graszaad in de grond) 10 tot 15% meer opbrengst geeft. Voor een veehouder betekent dit een netto winst van rond € 200/ha. De kosten van het doorzaaien, de loonwerker en zaad zijn hier al van af getrokken*. Vredo heeft op deze ontwikkeling ingespeeld door een brede doorzaaimachine te ontwikkelen die met het dubbele schijven systeem het graszaad in de grond weg legt en daardoor een hoge capaciteit heeft.
De indrukwekkende resultaten van systeem Vredo worden dmv meerdere (inter)nationale onderzoeken in de afgelopen decennia herhaaldelijk bevestigd (bv. Praktijknetwerk – www.graslanddoorzaaien.nl). Bijna 98% verdeling van het graszaad en tot 96% ontkiemingspercentage!
*Cijfers gebaseerd op gemiddelde Nederlandse prijzen van een loonwerker met een 5,8 m Vredo Agri Twin doorzaaimachine en graszaad (hoeveelheid geschikt voor 15 kg per hectare).