De Tweede Kamer heeft besloten dat de bespreking van het concept 7e actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn niet pas tot een volgend kabinet hoeft te wachten. LTO Nederland is het hier hardgrondig mee eens en heeft hier ook op aangedrongen; omdat er grote zorgen zijn over de impact van het nieuwe actieprogramma. Een tijdige en verantwoordelijke politieke afweging over de mogelijk vergaande gevolgen voor boeren en tuinders is daarom noodzakelijk.
Uit ambtelijke contacten met LNV concludeert LTO Nederland dat de voorgestelde hoofdlijnen ingrijpend zullen zijn. Het concept actieprogramma moet nog de internetconsultatie doorlopen en worden besproken in de Tweede Kamer. Meerdere gesuggereerde maatregelen zijn van dusdanig vergaande aard dat een politiek debat noodzakelijk is vóórdat de plannen in Brussel zijn dichtgelegd en we in een bestuurlijke wurggreep komen te zitten.
Verbetering waterkwaliteit
“De Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn zorgen ervoor dat de waterkwaliteit nog verder moet worden verbeterd. Boeren en tuinders spelen daar, net als industrie, consumenten en medicijngebruikers, waterbeheerders en overheden een rol in,“ aldus Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Nederland.
Bezorgd over de hoofdlijnen
“We zijn echter zeer bezorgd over de hoofdlijnen zoals die nu door LNV worden voorgesteld. Een actieprogramma bevat altijd een stortvloed aan nieuwe regelgeving; waarbij het soms ook nog eens de vraag is of het écht bijdraagt aan de waterkwaliteit. Dat lijkt dit keer nog verder te gaan – zware ingrepen op het bouwplan van plantentelers en veehouders worden voorbereid. Zulke voorstellen vereisen een economische doorrekening, die er nu niet is, en een politiek debat, dat er nu dus zal komen. Onze volksvertegenwoordigers moeten hun rol kunnen vervullen, besluiten nemen en de politieke, economische en maatschappelijke consequenties durven dragen.”
Daarnaast maken wij ons ernstig zorgen over de planning om te komen tot een goedgekeurd actieprogramma en derogatie door de EU. In het door LNV voorgestelde tijdspad (zie de Kamerbrief van 25 juni jl.) hebben onze boeren pas op zijn vroegst in de zomer van 2022 duidelijkheid over het verlenen van derogatie. De meeste mest ligt dan al op het land.
Open uitwisseling van standpunten
LTO Nederland heeft het ministerie van LNV laten weten dat een open uitwisseling van standpunten nodig is. En dat overleg achter de schermen op dit moment niet bijdraagt aan een gedragen actieprogramma. Nu het onderwerp, mede op verzoek van het ministerie van LNV, wel weer op de Kameragenda staat; kan hier invulling aan worden gegeven. LTO Nederland roept LNV op om met de internetconsultatie niet te wachten tot het einde van het zomerreces.
Uiteraard gaat LTO samen met haar leden een reactie op de plannen voorbereiden. Daarover gaan ze de komende weken ook met de politiek in gesprek. Leidraad hierbij is het eerder gepubliceerde 10-puntenplan.
Bron: LTO Nederland