Brussel – De Europese wetgeving moet worden aangepast aan insecten producten toestaan ??als een duurzame en innovatieve bron van dierlijke eiwitten voor voedsel consumptie en veevoer. Insect producenten uitgegeven deze oproep op maandag in Brussel, waar ze samen kwamen om formeel vast te stellen IPIFF, het internationale platform van Insecten voor levensmiddelen en diervoeders.
"Onze planeet staat voor enorme uitdagingen als gevolg van de groeiende bevolking en de toenemende concurrentie om schaarse middelen, en wij geloven dat insecten zijn deel van de oplossing", zei IPIFF president Antoine Hubert. "Daarom hebben we de krachten gebundeld om IPIFF te creëren, zodat wij aan de EU-instellingen en partners uit de food & voederketen kan met één stem spreken. Als een centrale actor in dit proces zullen wij ernaar streven om insecten eiwit beschikbaar voor EU-boeren, bedrijven en consumenten te maken. "
De huidige EU-wetgeving is niet toegesneden op insecteneiwitten specifieke kenmerken. Dit gebrek aan rechtszekerheid in gevaar brengt de investeringen en productie plannen van bedrijven, waardoor de beschikbaarheid van deze veelbelovende bron van eiwitten voor de landbouwers in de EU en de klanten te beperken.
In de EU, insect bedrijven produceren voornamelijk voor pet food. Echter het potentieel voor insect maaltijd is enorm, vooral voor de aquacultuursector feed. IPIFF vraagt ??om de herziening van de diervoederwetgeving EU om insecten producten gekweekt op 100% fruit substraten mogelijk om te worden gebruikt als bron van eiwitten voor de aquacultuur, pluimvee en varkens.
"De productie technieken zijn ontwikkeld in de afgelopen jaren en zijn nu op industriële schaal wordt ingezet door bedrijven die voldoen aan strenge procedures voor risicobeheer. Insect afgeleide producten kunnen daarom worden gebruikt in voedings- en functionele voeding toepassingen tegen concurrerende prijzen, met inachtneming van de EU de hoogste normen op het gebied van food & feed veiligheid ", zei IPIFF's vice-president Tarique Arsiwalla.
IPIFF werd gelanceerd op de vergadering in Brussel op maandag door insecten producerende bedrijven uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. De vereniging staat open voor bedrijven die deel uitmaken van de diervoeders en levensmiddelen waardeketen.
De lancering werd gevolgd door een bijeenkomst met vertegenwoordigers op hoog niveau van de EU-instellingen en belanghebbenden. Wolfgang Trunk, die verantwoordelijk is voor diervoeding bij het directoraat-generaal van de Europese Commissie voor de gezondheid en de voedselveiligheid (DG Santé), waardeerden het feit dat de producenten insect nu hun krachten hebben samengevoegd: "We zijn blij dat we nu een tegenhanger in onze tijd -om-daagse contacten. "
De lancering van IPIFF werd ook begroet door Pekka Pesonen, hoofd van de Europese landbouwers en coöperaties organisatie Copa-Cogeca – die het belang van open communicatie naar partners en consumenten over de voordelen van insect-gebaseerde eiwitten benadrukt – en door Alexander Döring, secretaris-generaal van de Europese mengvoederindustrie FEFAC.
Een innovatieve sector
Insecten zijn een overvloedig beschikbaar resource met een hoge voedingswaarde en een kleine ecologische voetafdruk. Zij bieden een waardevolle en duurzame aanvulling op soja en vismeel, de meest voorkomende eiwit bronnen voor de aquacultuur en vee. Meelwormen (Tenebrio) volgens studies (FAO 2013, Wageningen University), omzetten 10 kg graan is 7 kg insect maaltijd, een omrekeningsfactor 7 tot 8 keer hoger dan die van runderen. Insect-gebaseerde producten kunnen worden toegepast op veel verschillende gebieden, niet alleen in de levensmiddelen- en diervoeders, maar in de toekomst ook in het gebied van groene chemie of meststoffen.
De tijd om te handelen is nu. De vraag naar dierlijke eiwitten zal naar verwachting stijgen met 70 tot 80% tot het jaar 2050. Vergadering deze uitdaging zal innovatieve oplossingen vereisen. Insect producenten staan ??klaar om de productie te upgraden naar een grotere schaal, zodra de noodzakelijke wetgeving wordt aangepast.
Bron: Ipiff