In de uitgestrekte weidegebieden van het Duitse Krummhörn hebben ook enkele Nederlandse boeren hun plek gevonden. Zo ook de broers Martin en Ronald Uildriks, die samen een melkveebedrijf met circa 250 koeien runnen. Twee weten er meer dan één, en daardoor zijn ze in hun zoektocht naar verbetering jaren geleden al bij Watter terechtgekomen.
“We zijn aardig kritisch op de invulling van de stal en het rantsoen,” vertelt Martin, “Veel melkveehouders in deze regio blijven hangen in wat ze altijd hebben gedaan, maar wij kijken toch met de frisse blik van een buitenstaander.” Daarnaast hebben ze ook durven innoveren, vult Ronald aan: “Natuurlijk gaat het ook hier niet altijd vlekkeloos. In de beginjaren liepen tegen best wel wat uiergezondheidsproblemen aan. Na het aanpassen van het boxstrooisel bleven we echter ontevreden. Nederlandse collega’s wezen ons toen op de mogelijke verbetering van het water.”
Leidingwater geen garantie van kwaliteit in de drinkbak
De melkveehouder doelt daarmee op biofilm in het drinkwatersysteem dat er zelfs met leidingwater is. Herkenbaar als slijm in de drinkbakken, maar het is juist aanwezig in de leidingen zelf. “Het schoonvegen en doorspoelen van de bakken heeft daarom geen zin. De bak stroomt namelijk gelijk weer vol met vervuild water,” legt Ronald uit. “Hierdoor krijgt een koe telkens onnodig veel kiemen binnen en dat zet haar natuurlijke weerstand onder druk, met uierontstekingen als gevolg.”
Vandaar dat de broers zes jaar geleden naar een oplossing zochten én vonden: “We zijn gestart met het Watter Systeem om het drinkwater en de leidingen kiemvrij te houden. Dit apparaat maakt uit water en zout een middel dat automatisch aan het water wordt toegevoegd en bacteriekiemen uitschakelt. Hierdoor verdwijnen deze uit het water en groeit er geen biofilm.”
Overduidelijk resultaat schoon water
Het resultaat op het bedrijf is een wereld van verschil. “Ten eerste is het water kraakhelder en zijn de watermonsters altijd goed. Ten tweede een directe afname in het aantal mastitis- en acute coligevallen. En ten derde is de algemene uiergezondheid een stuk beter. Ons celgetal komt niet boven de 150 uit, terwijl het gemiddelde hier rond de 220 is. Sterker nog: we maken geen gebruik meer van uierspray of nadip, omdat de eigen weerstand van de koeien op topniveau zit.”
De heren vinden dan ook dat het Watter Systeem bij elke melkveehouder nuttig kan zijn. “Het water wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl je elke dag langs de bakken loopt. Neem eens een watermonsters, of start een proefperiode met Watter. Dan kun je het resultaat zelf meemaken.”
Zelf proberen?
Net als de gebroeders Uildriks zekerheid over de kwaliteit van het drinkwater van uw koeien? Neem het Watter systeem dan op proef gedurende zes maanden! Bekijk onze website voor meer informatie of voor verhalen van andere melkveehouders.