In september gaat er weer een nieuwe SDE++ subsidieronde open. Dé kans voor ondernemers om te investeren in duurzame energie. Dat is financieel interessant want middels SDE++ kan een ondernemer op drie manieren geld verdienen.
Akkerbouwer Slӧetjes in Halle heeft een zonnepaneleninstallatie met 694 zonnepanelen op zijn dak liggen. De financiële voordelen om in zonnepanelen te investeren waren de grootste motivatie voor Slӧetjes. “Er zit een mooi financieel rendement in en het is dé manier om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.”
3x geld verdienen
Dankzij de SDE++-beschikking bespaart Slӧetjes op zijn eigen stroomrekening (1), ontvangt subsidie per opgewekte kWh zonne-energie (2) en kan de opgewekte stroom die niet wordt gebruikt verkopen aan de energieleverancier (3). “Onze insteek is echt geweest om de installatie zo in te richten dat wij maximaal kunnen leveren aan het net”, vertelt de akkerbouwer.
Leverancier van groene stroom
Het bedrijf van Slӧetjes verbruikt gemiddeld 170.000 kWh aan energie per jaar en het verbruik is seizoensgebonden. In september begint het rooien van aardappels. Dan ligt 2,5 duizend ton aan frietaardappels drie weken opgeslagen tot ze op transport gaan. In de winter liggen de hallen van het akkerbouwbedrijf vol met pootaardappels en vanaf half april zijn de schuren weer leeg. Dat terwijl in de zomer de meeste energie wordt opgewekt. Deze opgewekte stroom verkoopt Slӧetjes aan het net: “Nu zijn wij een zogenoemde leverancier van groene stroom.”
Aanvraag SDE++
Slӧetjes liet de SDE++ beschikking aanvragen door Zonnepanelen op het dak. Dit bedrijf doet dat gratis en vrijblijvend en heeft jarenlange ervaring met het aanvragen van deze subsidies. Zij werkt hiermee nauw samen met netbeheerders en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Nadat Slӧetjes de SDE++ subsidie kreeg toekent, heeft hij bij verschillende installateurs offertes opgevraagd. Uiteindelijk koos hij ervoor om ook de installatie door Zonnepanelen op het dak te laten verzorgen. Bekijk hier de video waarin hij meer vertelt over zijn ervaringen met dit bedrijf.
Goud in handen
Heeft u al een SDE++-beschikking, maar daar nog niets mee gedaan? U heeft goud in handen. Pas op dat de subsidiebeschikking niet verloopt! Afhankelijk van de grootte van de subsidieaanvraag, heeft een ondernemer na het moment dat hij een subsidiebeschikking krijgt 1,5 tot 3 jaar de tijd om zonnepanelen te installeren. Na deze periode verloopt de beschikking.
Wat u kunt verdienen
Dit jaar is de SDE++ open van 21 september tot en met 14 oktober 2021. Benieuwd wat u kunt verdienen door te investeren in zonnepanelen? Maak met deze Online Calculator een gratis berekening. Of vraag vrijblijvend een offerte aan bij Zonnepanelen op het dak B.V. om te ontdekken hoeveel rendement u kunt halen uit een zonnepaneleninstallatie.