Verscholen in het noorden van Ost-Friesland zwaaien melkveehouders Alfred en Marinus Stavenga de scepter over een bedrijf met 450 koeien en 400 hectare land. Ondanks de hulp van familie en medewerkers vereist zo’n bedrijf veel overzicht om het goed te leiden. Volgens de emigranten is het essentieel om de koe te ondersteunen in haar natuurlijke welzijn: investeer in gezondheid en de productie volgt vanzelf.
“Het is niet zo dat we hebben ingezet op een groot bedrijf, maar wanneer de kansen op groei worden aangeboden én het werk leuk is, laat je dat als ondernemers niet na,” vertelt Alfred, “Daarbij vinden we het belangrijk om bij elke stap te kijken hoe we kunnen verbeteren en aanpassen.”
Water in de drinkbak vereist aanpak
Eén van deze aanpassingen is het drinkwater op het bedrijf. “Het is heel eenvoudig om ervan uit te gaan dat het drinkwater in orde is. We hebben hier echter zowel leidingwater als bronwater gehad, maar de kwaliteit liet te wensen over. We hebben erop toegezien dat er elk jaar watermonsters werden genomen. Ondanks aanpassingen zoals een ontijzeraar bleef de kiemdruk te hoog. Het gevolg was onder meer een tegenvallende vruchtbaarheid, en dat noopte ons tot actie.”
In eerste instantie begonnen de melkveehouders met chemische middelen, maar dat bracht hen niet de gewenste oplossing: “Het was geen vriendelijk goedje, je bent er veel mee aan het zeulen en op termijn kost het veel geld. Ons stond een structurele oplossing veel meer aan, dus toen we geïnformeerd werden over het Watter systeem wekte dat gelijk onze interesse.”
Duidelijk resultaat met Watter
Het Watter systeem is een apparaat dat door middel van elektrolyse een veilig en effectief desinfectiemiddel produceert uit water en zout. Via doseerpompen wordt dit continu aan het drinkwater gedoseerd, wat ervoor zorgt dat bacteriën en biofilm worden afgebroken en niet meer opnieuw kunnen aanhechten. Voor melkveehouders is het effect zichtbaar in de drinkbak, zo ook bij de familie Stavenga: “Wat opvalt is dat de groene aanslag en algen in de drinkbakken verdwijnen. Daarnaast is ook de slijmlaag aan de rand van de bak weg; daarvan had ik niet eens in de gaten dat het biofilm was. Ik was in de veronderstelling dat dit van het speeksel van de koeien was.”
Inmiddels staat het systeem al meer dan vijf jaar op het melkveebedrijf in Hagermarsch. “We zijn er erg blij mee. Drinkwater is een heel belangrijk onderdeel op een melkveebedrijf en ik denk dat het vaak onderschat wordt. Wij merken echter duidelijk dat het bijdraagt aan de gezondheid en daarmee het welzijn van de koe. Daarmee vormt het de basis voor alle zaken die daarmee gemoeid zijn, zoals een hogere productie.”
Wat doet het Wattersysteem precies?
Het water in de drinkbak van de koeien is vaak een verbeterpunt voor melkveehouders: door biofilm in de leidingen ontstaat er een slijmlaag van bacteriën, algen en schimmels die het welzijn en de productie van de koeien verminderen.
Het Watter systeem is een apparaat dat zelf een veilig en effectief desinfectiemiddel maakt uit slechts stroom, zout en water en dit vervolgens automatisch in kleine dosis toevoegt aan het water, waardoor de kiemdruk verdwijnt. Hiermee verbetert het water en dit laat zich zien in betere weerstand en een hoge productie.
Benieuwd wat schoon water op uw bedrijf betekent? Neem dan contact op voor een proefperiode.