Ruimte om te ondernemen bracht melkveehouder Marcel Moes en zijn gezin alweer dertig jaar geleden in Denemarken. Met een bedrijf dat inmiddels bestaat uit 270 koeien en 150 hectare land hebben de geboren Drenten deze ruimte zeker gevonden. Om de onderneming succesvol te runnen houdt men stevig vast aan de filosofie: “Het voorkomen van narigheid maakt het boeren leuker én eenvoudiger”.
“Sinds 2014 ben ik al gestopt met antibioticabehandelingen bij uierontstekingen, op de droogstand na: dan controleren we eventuele infecties en sturen we bij waar nodig. Natuurlijk betekent dat niet dat er nooit iets optreedt, maar het dwingt je wel na te gaan welke maatregelen op het bedrijf je kunt treffen om de gezondheid te verbeteren. Zo voeren we regelmatig met de veearts preventieve checks uit tijdens de lactatie en hebben we de waterkwaliteit kritisch tegen het licht gehouden. En met succes: want afgelopen zomer we hadden we op onze grote veestapel geen enkel coli-geval meer.”
Betere hygiëne leidt tot weerbaardere koe
Op de vraag of deze beslissing is genomen vanwege de kosten of uit een persoonlijk overtuiging is het antwoord tweeledig: “Natuurlijk is het snijden in medicatie een enorme kostenbesparing. Zeker als de werkzaamheid van middelen steeds minder wordt, zijn het weggegooide centen om ze te gebruiken. Tegelijkertijd denk ik dat het ook verlangd wordt vanuit de maatschappij om minder antibiotica te gebruiken en is het ook beter voor het dier. Wanneer onnodige ziektekiemen weggehouden worden bij de koe, kan het zelf weerbaarder reageren wanneer er wel iets speelt.”
Om deze reden is de melkveehouder in 2020 gestart met het gebruik van het Watter-systeem. “De invloed van het drinkwater wordt onderschat. Doordat ik mezelf dwing alle zaken op het bedrijf te optimaliseren ben ik me ook gaan verdiepen in het water. En wat blijkt: kiemdruk van onder meer coli’s in het water leidt tot besmettingen en uierontstekingen bij de koe. Om de proef op de som te nemen zijn we daarom begonnen met het Watter-systeem. Hiermee wordt continu een zeer lage concentratie biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel toegevoegd aan het water. Biofilm en kiemen worden verwijderd, terwijl het middel zelf niet schadelijk is. Dit zorgt voor schone drinkbakken zonder de nadelen van bijvoorbeeld zure middelen.”
Ga na wat schoon water oplevert, in plaats van wat het kost
Schone drinkbakken zijn een mooi zicht en leveren arbeidsgemak op, maar het besluit om na de proefperiode het Watter-systeem te laten staan is zakelijker genomen: “Wat mij heeft overtuigd is het feit dat er geen enkele coli-infectie meer heeft plaatsgevonden sinds het Watter-systeem in gebruik is. Met name ‘s zomers is dat een indrukwekkende prestatie op een veestapel van 270 koeien. Daarnaast merk ik dat wanneer er wel irritaties op de uiers ontstaan deze veel minder ernstig zijn. Je merkt dat de koeien beter in hun vel steken en weerbaarder zijn, omdat ze niet elke dag onnodig veel bacteriën meer binnen krijgen. Dat het Watter-systeem een investering is, is bekend. Maar ik daag melkveehouders uit eens verder te kijken dan de kosten en na te gaan wat schoon water hen oplevert. Qua rendement en arbeidsplezier.”
Zelf het Watter-systeem uitproberen?
Watter biedt veehouders de mogelijkheid om het Watter-systeem een half jaar uit te proberen. Met watermonsters voor en na en deskundige begeleiding van onze microbiologen, zorgen we dat het drinkwater op uw bedrijf weer schoon wordt. Wilt u na de proefperiode toch niet overgaan tot aanschaf, halen we kosteloos het systeem weer op.