“Na vier jaar groei werd het nu tijd voor optimalisatie.” Als er iets duidelijk is bij het bedrijf van de familie Rotteveel, dan is het wel de koers die wordt gevaren. Waar vader de huidige locatie in 2004 is opgezet zijn het nu broers Remco en Alex die de lijnen uitzetten in het Noord-Hollandse Ursem. En daarbij geldt: kwaliteit gaat boven kwantiteit.
Optimaliseren om goed te blijven draaien
Op het eerste gezicht lijkt dit tegenstrijdig na een verdubbeling van de veestapel naar circa 260 melkkoeien, maar Remco licht dit duidelijk toe: “In 2013 kwamen mijn broer en ik in de maatschap. Dat betekent dat er nu drie huishoudens onderhouden moeten worden van één boerderij. Gelukkig hebben we de kans gehad de laatste jaren uit te breiden. Maar daarna is optimalisatie een noodzaak: veel nieuwe koeien geeft geen rust in de stal.”
Vader sluit zich daarbij aan: “1 zieke koe kost meer energie dan 100 gezonde. We zijn er daarom op gebrand om de dames zo goed mogelijk in de watten te leggen. Over een paar jaar zullen de jongens met z’n tweeën het moeten rooien en dan is het belangrijk om met minder arbeid even goed te draaien. We proberen het daarom hier probleemloos te houden.”
Kennis over innovaties uitwisselen met collega’s
Dat zo’n uitspraak makkelijker gezegd dan gedaan is, kunnen de heren zich in vinden. Stap voor stap worden er daarom problemen opgelost en verbeteringen doorgevoerd. Eén van deze innovaties is de waarborging van de drinkwaterkwaliteit in de stal: “Met name tijdens de warme periodes was de beschikbaarheid van drinkwater niet voldoende. Dat betekent dat de koeien soms bij een lege bak stonden: dat is niet fijn voor het dier zelf en kost natuurlijk melk. We kwamen erachter dat de leidingen dichtslibten door een rode drab, waardoor er niet genoeg druk meer was om het water erdoorheen te krijgen. Het lukte ons niet zelf om dit onder controle te krijgen en zijn op zoek geweest waar we de kennis vandaan konden halen.”
De drab die Remco omschrijft is biofilm. Een aangroei van bacteriën in de leidingen die versterkt kan worden door bijvoorbeeld het gebruik van buffervaten en koelwater als drinkwater. Een veelvoorkomend probleem in de veehouderij en dus duurde het niet lang voordat er een oplossing werd gevonden. “Online had ik al wat verhalen over Watter gelezen. Waaronder dat van Simon Ruiter, die we kennen omdat de dochter van Simon hier als voeradviseur over de vloer kwam. Ik las over hun uitdaging met water en hoe ze dit oplossen met het Watter-systeem. Na één belletje met hen was ik eigenlijk al overtuigd. Toen echter bleek dat de kraakheldere bakken van een bevriende boer uit het dorp hiernaast (red. Oterleek) ook het resultaat van Watter waren, hebben we gelijk de vertegenwoordiger laten komen.”
Schoon water: basisbehoefte onder alle verbetering
De familie Rotteveel heeft daarbij gebruik gemaakt om het systeem eerst zes maanden op proef te nemen. Een verstandige manier om zekerheid te bieden, maar Watter had zichzelf al binnen enkele weken bewezen: “Het water werd schoner, de drab in vaten en leidingen verdween, en de bakken stroomden over omdat de vlotters de druk niet meer aankonden. Deze stonden nog namelijk hoog vanwege de biofilm,” somt Remco op, “Met als resultaat dat de koeien beter dronken, met de kop dieper in de bak en grote slokken. Trouwens, we hebben er ook plezier van, want de voerresten blijven niet meer plakken en we hoeven nooit meer te schrobben.”
Op de vraag welk resultaat het schone water hun bedrijf biedt is er een resoluut antwoord: “Drinkwater is een basisbehoefte en het fundament onder elke verbetering. Celgetal, klauwgezondheid, productie, noem het maar op. Wanneer het water schoon is, verbetert de algemene weerstand en dat betekent dat het automatisch beter loopt op het bedrijf. Te vaak denken we als melkveehouders dat het water niets mag kosten, maar geloof mij: het Watter-systeem is een voorwaarde voor alle andere verbeteringen.”
Profiteer van 36% MIA / 75% VAMIL
In investering in een Watter-systeem is niet alleen een investering in beter rendement, maar ook in een beter milieu. Vandaar dat het Watter-systeem op de Milieulijst staat. Profiteer nog dit jaar van deze aantrekkelijke regeling en neem snel contact op.
Of vul onderstaand formulier in:
Contactformulier Watter
Meer weten over het Watter-systeem? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.