Per 1 januari 2021 is de maximum snelheid voor tractoren verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur. Ook geldt nu een registratie- en kentekenplicht voor alle landbouwvoertuigen op de openbare weg. Vanaf 2025 moeten alle landbouwvoertuigen zijn voorzien van een kentekenplaat.
Met deze landelijke wetswijziging wordt het verschil in snelheid tussen verschillende voertuigen op de weg ook kleiner. Daarnaast is het verplicht om alle landbouwvoertuigen te registeren en te voorzien van een kentekenplaat. Deze maatregelen moeten gaan bijdragen aan de verkeersveiligheid op de weg. Nederland voldoet met de gewijzigde wet aan de Europese eis van een APK-plicht.
Landbouwverkeer toegestaan op provinciale wegen
Met de verhoging van de maximumsnelheid is landbouwverkeer toegestaan op de provinciale wegen en de wegen van het waterschap. Daardoor heeft landbouwverkeer een alternatief om buiten de bebouwde kom van dorpen en stadscentra te rijden.
De maximumsnelheid geldt op alle erftoegangs-(ETW) en gebiedsontsluitingswegen (GOW) waar (land)bouwverkeer nu is toegestaan, met uitzondering van ETW30-wegen met vrij liggende fietspaden (max. 30 km/u) en ETW300-wegen en GOW50- wegen zonder fietspaden (max. 25 km/u).
In het zuiden
Bij de provincie Zeeland werken overheden, waterschap en de landbouwsector al tien jaar met het Kwaliteitsnet Landbouwverkeer dat zich richt op het veilig en vlot verplaatsen van landbouwverkeer over grotere afstanden en tegelijkertijd op het verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming van het overige verkeer. In de praktijk rijdt al veel landbouwverkeer over rondwegen en 80 km-wegen, bij voorkeur ingericht met een parallelstructuur en passeerstroken voor een veilige doorstroming van het verkeer.
Deze werkwijze heeft volgens ZLTO ook geleid tot begrip voor elkaars opvattingen en heeft een dynamische knelpuntenlijst opgeleverd. Dankzij deze aanpak kunnen de gevolgen van de wetswijziging op een redelijk eenvoudige manier worden doorgevoerd.
Voor registratie, vragen en uitzonderingen, kijk je op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Bron: ZLTO