Uit de metingen van afgelopen week blijkt dat de toename aan droge stof varieerde tussen de 1 en 4%. Uit de cijfers blijkt dat veel snijmais niet vóór 1 oktober het gewenste drogestof gehalte heeft. Dit betekent dat er komende week op veel plaatsen snijmais geoogst gaat worden die nog niet voldoende is afgerijpt.
Onder normale omstandigheden stijgt het ds-gehalte globaal 1% per drie dagen en onder zeer gunstige omstandigheden kan dit op lopen tot 2% per drie dag. Wel zijn er uitschieters naar boven en naar beneden.
Meer builenbrand dan verwacht
Builenbrand is veroorzaakt door de brandschimmel. In eerste instantie leken er maar een beperkt aantal percelen besmet te zijn, momenteel komen er veel meldingen binnen van aangetaste percelen. De besmetting is ontstaan tijdens de vegetatieve groeifase waar we te maken hadden met hevige wind en regen. Dit veroorzaakte kleine wondjes aan de sterk groeiende maïsplanten. Opspattende regendruppels kunnen op deze manier de builenbrandsporen aan de wondjes brengen met een mogelijke (en vroege) infectie als gevolg.
Gebruik een inkuilmiddel bij snijmais
Het conserveringsproces bij snijmais, die is aangetast met builenbrand, verloopt minder goed door de ongunstige bacterie- en schimmelflora op het gewas. Het inkuilen en bewaren vraagt daarom bij sterk aangetaste snijmaïs extra aandacht. Agrifirm adviseert bij een aantasting met builenbrand om een inkuilmiddel toe te passen.
Bron: Agrifirm