Het AD meldde zaterdag 25 augustus jongstleden dat minister Schouten van LNV met strengere regels en hoge boetes gaat komen voor veehouders die sjoemelen met de administratie. Echter zijn deze maatregelen opvallend omdat de kalverfraude van begin dit jaar veel minder groot is geleken dat aanvankelijk naar buiten werd gebracht.
Excuses
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte in het voorjaar excuses voor haar harde woorden die ze heeft gericht aan veehouders omtrent de kalverfraude. De minister liet volgens het AD 2.200 bedrijven blokkeren nadat er onregelmatigheden in de registratie van kalveren waren aangetroffen. Later bleek dat een groot gedeelte van deze geblokkeerde boeren niets met fraude te maken hebben gehad.
Nu komt de minister echter met een wetsvoorstel waarin stengere regels staan voor de registratie van kalveren. Zo wordt de meldtermijn van pasgeboren kalfjes verkort van drie werkdagen naar drie dagen. Daarnaast worden de boeren ook verplicht om een kalfje te oormerken voordat het dier wordt aangemeld bij het landelijke I&R-systeem.
Volgens het AD schrijft de minister hierover: "Dit draagt bij aan het voorkomen van onnauwkeurige registraties waardoor bijvoorbeeld kalveren in het systeem ouder zijn dan hun daadwerkelijke leeftijd. Het is bijvoorbeeld gebleken dat sommige melkvehouders een geboorte van een kalf melden voor de daadwerkelijke datum van de geboorte, waardoor het op papier lijkt dat het kalf oud genoeg is om afgevoerd te kunnen worden naar een verzamelcentrum of kalverhouder."
Bestuurlijke boetes
De minister wil dat bij overtredingen direct bestuurlijke boetes opgelegd kunnen worden. Dat is iets wat tot op heden nog niet gebeurt. Schouten: "Het is wenselijk om overtreders snel bestraffend aan te spreken. Dit bevordert een effectieve handhaving." De bedragen voor de boeten lopen volgens het AD op van 500 tot maar liefst 2.500 euro.
Marc Calon, voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland is volgens het AD verbaasd over de voorgestelde regels. "Dit is prematuur. Het is nog altijd onbekend hoeveel bedrijven er nu daadwerkelijk gefraudeerd hebben. Begin dit jaar liet de minister zich uit dat het aantal frauderende boeren richting de 2.000 zou gaan, maar wij verwachten dat het om slechts enkele tientallen bedrijven gaat."
Een woordvoerder van de minister kan op dit moment niet zeggen hoeveel rundveehouders nu daadwerkelijk fraude hebben gepleegd. Ook is het nog onduidelijk hoeveel bedrijven op dit moment nog zijn geblokkeerd. De woordvoerder geeft aan dat deze vragen in de volgende Kamerbrief beantwoord gaan worden. "De minister heeft zelf toegezegd dat deze in september komt."
Administratie slim omzeilen
Afgelopen mei waren er nog 41 van de in totaal 2.200 geblokkerde bedrijven geblokkeerd, zo meldt het AD. Het vermoeden is dat een deel van de veehouders door een slimmigheidje in de administratie melkgevende koeien konden registreren als niet melkgevend. Deze laatste categorie telt voor slechts de helft mee in de mestadministratie. Hierdoor konden de boeren meer dieren houden.
De minister stelt: "Betrouwbaarheid van het I&R-systeem is van belang voor het vertrouwen in de veiligheid van Nederlandse producten in Nederland en in het buitenland", zo meldt het AD tenslotte.
Bron: AD