Vanwege de extreme droogte is de veelal verdroogde maïs nu al ‘noodrijp’. En het is pas augustus: een recordvroege oogst. En dat zorgt niet alleen voor een bedenkelijke blik bij de boeren. Ook loonwerkers moeten alle zeilen bijzetten en trekken vakantieverloven massaal in. Dit kopte de Stentor gisteren, 28 augustus.
Late oogst
Een hakselaar die naast zijn huis oogst in augustus, daar kijkt buurman Wim Schotman (60 jaar) best wel vreemd van op. De Luttenberger woont al 38 jaar lang in de zomermaanden ingesloten tussen de maïsplanten. "In al die jaren heb ik nog nooit meegemaakt dat de maïs al zo vroeg van het land wordt gehaald", zo gaf Schotman aan.
Met een neerslagtekort van rond de 270 millimeter is het overleven voor de groen-gele planten, een van de belangrijkste voedselbronnen waarmee onder meer koeien de winter doorkomen. Alhoewel, groen zijn de meeste maïsvelden al lang niet meer. Wie het maïs niet snel van het land haalt, speelt een gevaarlijk spelletje alles of niets, zo meldt de Stentor.
Hoogste versnelling
Veertig tot zestig procent van de gras- en maïsoogst is verloren gegaan, berekende de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) volgens de Stentor. En dat betekent dat loonbedrijven deze periode werken met man en macht. Hendrik Loman, eigenaar van het gelijknamige loonbedrijf, trok de vakantieverloven massaal in. De Stentor meldde de reden dat dit speciaal voor de boeren werd gedaan om 'te redden wat er nog te redden valt'.
Terug van vakantie
Wouter Minkjan bestuurt een New Holland tractor met 220 PK om het maïs af te voeren. En dat was niet volgens het plan. De Stentor meldt: "Eigenlijk heb ik nog vakantie, maar ik moest toch op komen draven”, glimlacht Minkjan. "Of dat nou als vervelend wordt ervaren?" Minkjan: "Het is gewoon niet anders, maar dit heb ik in tien jaar dat ik dit werk doe nog nooit meegemaakt.”
Maar Minkjan is niet de enige. Uiterst geconcentreerd rijdt oud-loonwerker Gerben met de hakselaar met een kleine zeven km/u door het land. Hij heeft vakantie bij zijn huidige werkgever en springt nu in. Op de vraag of dat vrijwillig gebeurt antwoord hij: "Dat dacht ik niet! Maar dit werk is prachtig, het verveelt nooit.”
Puzzelende loonwerkers
Het is volgens de Stentor puzzelen voor de loonwerkers om voldoende personeel in te vliegen in de vakantieperiode. "Dat gebeurt echt met het nodige kunst en vliegwerk”, vertelt Maurice Steinbusch van Cumela. Cumela is een brancheorganisatie en vertegenwoordigt 1.900 loonwerkers. Steinbusch: "De maïs is ‘noodrijp’ en dat betekent dat loonwerkers overal in het land op dit moment al bezig zijn. En dat is heel uitzonderlijk voor augustus. Dit zagen we aan het begin van dit jaar natuurlijk niet aankomen dus heeft veel personeel op dit moment nog vakantie.”
Betalen per hectare
Een kilometer verderop kuilt Bas Dijkman van Loman het versgeoogste maïs in op het terrein van boer Grote Schaarsberg. Volgens Dijkman is het niet alleen maar kommer en kwel voor de loonwerkers, zo meldt de Stentor. Dijkman: "Wij krijgen betaald per hectare oogst. Met deze droogte kunnen we veel sneller hakselen, de planten zijn immers kleiner.” Voor de boeren is het echter geen pretje. Hij pakt een handvol maïs en zucht. "Eigenlijk is het gewoon troep, als je erover heenrijdt is het soms net piepschuim. Zo droog."
Geen feest
De Stentor meldt dat boer Groote Schaarsberg er beteuterd bij staat te kijken. Afgelopen weekend vierden de Sallanders het oogstfeest Stöppelhaene in het naburige Raalte. Voor de Luttenbergse boer is er echter geen enkele reden toe om te feesten. "Dit is de helft van mijn normale voorraad voer”, zegt hij terwijl de boer met 27 koeien wijst naar de magere stapel. "Wat nu door de droogte verloren gaat zijn juist de korrels. Daarin zitten belangrijke koolhydraten waar de koeien de winter mee door kunnen komen.”
Schade?
Volgens de Stentor is de hamvraag van dit alles: hoe groot is de financiële schade? "Dat is nog moeilijk te zeggen. Ik moet nu al extra voer kopen á 4.000 euro. De echte problemen doen zich pas dit voorjaar voor”, voorspelt de boer. Dan loopt de voorraad op zijn eind.” Maïs halen over de grens is geen optie, het is overal droog. De maïsprijzen zijn inmiddels fors gestegen. "Vorig jaar lag de prijs rond de 1.500 euro per hectare, we gaan nu richting de 2.500 euro”, voorspelt loonwerker Dijkman, zo meldt de Stentor.
Een lichtpuntje voor de boeren is er echter ook volgens de Stentor. "De melkprijzen gaan de komende winter stijgen”, voorspelt Groote Schaarsberg. Hopelijk compenseert dat een beetje.”
LTO Nederland eist financiële steun
Volgens de Stentor hekelt LTO Nederland de lakse houding van het ministerie om de problemen door de droogte het hoofd te bieden. Pas afgelopen donderdag kwam het ministerie met concrete maatregelen om boeren te helpen. "Het gaat dan om het uitstrooien van meer mest en de toestemming voor boeren om nieuw gras in te zaaien”, zegt woordvoerder Esther de Snoo. Financiële compensatie zit er voorlopig niet in. Terwijl het daar wel over gaat.
Bron: De Stentor