In de tijd van onze grootouders slachtten veel boeren ieder jaar een van hun dieren voor eigen gebruik. De ene boer slachtte een rund, de buurman een varken en onderling werd vlees uitgeruild.
Bij voorkeur werd een jong, goed bevleesd dier uitgekozen, dat gaf het lekkerste en meest malse vlees. Maar ook de oude haan, die jarenlang had rondgescharreld op het boerenerf, stierf geen natuurlijke dood. In zijn nadagen belandde ook hij in de stoofpot. Na een halve dag pruttelen op het vuur was het beestje echter nog zo taai als wat. Het vlees viel niet gaar te krijgen en ook de smaak viel tegen. Een dier van ouderdom laten sterven of het vlees weggooien was geen enkele optie. Vlees verspil je niet, onder geen enkele voorwaarde.
Actie Wakker Dier tegen slacht 81 miljoen dieren
Deze zomer voert dierenorganisatie Wakker Dier campagne tegen het jong slachten van 81 miljoen dieren en wijst op kippen, koeien en moedervarkens die naar de slacht gaan zodra ze minder eieren, melk of biggen geven. Volgens ons gaat het om heel veel meer dieren, dieren worden namelijk bij voorkeur jong geslacht. Dieren de tijd geven hun pensioen te halen, is geen optie. Want welke consument zit te wachten op een karbonade van een ‘pensionado’ die weliswaar een lang leven had, maar in de pan niet gaar valt te krijgen?
Dierenverspilling
Wakker Dier beoordeelt te vroeg slachten als dierenverspilling. Maar wat is verspilling? Op de boerderij is het nog net als vroeger: er wordt geen enkel dier weggegooid. Koeien die ongeschikt zijn geworden voor de melk, worden geslacht voor het vlees. Dat geldt ook voor zeugen en leghennen die hun vruchtbaarheid verliezen. Het vlees van deze dieren is van een lagere kwaliteit, maar uitstekend geschikt voor consumptie. De mens blieft echter geen lagere kwaliteit en schuift het vlees in dat geval liever door naar zijn huisgenoten: kat en hond. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat ongeveer een derde van de vleesconsumptie (de mindere delen en kwaliteit) aldaar op het conto komt van gezelschapsdieren. Als dit onderzoek ook opgaat voor Nederland, zijn onze 3,2 miljoen katten en 1,8 miljoen honden goed voor ongeveer een kwart van de vleesconsumptie. Deze groep consumenten mogen we niet vergeten en maak je niet blij met een vegetarisch dieet.
POV
Jarenlang heeft Wakker Dier actie gevoerd omdat het Nederlandse vee geen dierwaardig leven zou hebben. Hier is veel verbeterd. Wakker Dier wil nu dat varkens, kippen en koeien zo lang mogelijk leven. De POV vindt het veel belangrijker dat we ons druk maken om het verder verbeteren van de omstandigheden van het korte leven van onze dieren. Met de huidige, lage kiloprijs blijft het resultaat sub-optimaal. Alleen als consumenten en supermarkten meer willen betalen kunnen we nog meer slagen maken. Wij die met de dieren werken kunnen niet wachten.
Bron: POV