Het is mogelijk om in Vlaanderen veel klimaatvriendelijker melk te produceren, wanneer de nieuwste producten en strategieën uit het wetenschappelijk onderzoek zouden worden uitgerold in de praktijk.
Het team klimaat & landbouw van het Instituut voor Landbouw,- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is er de afgelopen 4 jaar in geslaagd om de methaanuitstoot per liter melk met minstens één derde te verminderen, tijdens een hele reeks proeven in de eigen proefstal. ILVO onderzocht onder andere de invloed van een andere samenstelling van het rantsoen, de beïnvloeding van de methaanproductie door de pensflora door additieven en een aangepast bedrijfsmanagement.
ILVO experimenteerde met een aangepast rantsoen voor melkkoeien. De klassieke fractie sojaschroot in het rantsoen werd vervangen door lokale reststromen uit de voedingssector met producten als bierdraf en koolzaadschroot. Lacterende koeien gingen daardoor 15% minder methaan uitstoten per liter geproduceerde melk.
Er werden tevens tests uitgevoerd met ongeveer 15 mogelijke voederadditieven, die de methanogene bacteriën in de pens van de koe blijvend gunstig en zonder bijwerkingen zouden beïnvloeden. Het beste voldeed een molecule ontwikkeld door DSM. De onderzoekers registreerden een verlaging van de methaanuitstoot van 20 tot 25%, waarbij er geen afzwakking werd geconstateerd bij langdurig gebruik. Het product is momenteel nog niet op de markt.
Onderzoekers stelden tevens vast dat twee management effecten samen zeker 11% minder methaanuitstoot voor een melkveebedrijf kunnen opleveren. De winst ligt in het al op een leeftijd van 24 maanden laten afkalven van vaarzen in plaats van bij 26 maanden en daarnaast het langer in productie houden van koeien. Daardoor neemt het vervangingspercentage op het bedrijf af en is ook de uitstoot van broeikasgassen lager.
Bron: ILVO