De prijstrends van agrarische grondstoffen laten in 2018 een divers beeld zien. De prijzen van maïs en sojabonen hebben flink terrein verloren. Het economisch beleid van de VS – de combinatie van handelspolitiek en monetair beleid – en de onzekerheid die daaruit voortvloeit, heeft de druk op de prijzen opgevoerd. De spotprijs van tarwe staat echter eind september 13% hoger dan op 1 januari 2018. Dit komt vooral door de extreme droogte in met name Noord-Europa van juni tot augustus.
De markt voor maïs staat onder invloed van de handelspolitiek van de VS, zij het in dit geval meer met betrekking tot de ontwikkelingen rondom NAFTA en in het bijzonder Mexico. Mexico is de grootste afnemer van maïs uit de VS.
Eind augustus werd bilateraal afgesproken dat landbouwproducten vrij blijven van importheffingen. Daardoor nam de prijs toe, maar deze stijging was van korte duur. De prijs van maïs staat momenteel opnieuw onder druk doordat de oogst in de VS – de grootste producent van maïs in de wereld – zeer positief verloopt. De geoogste hoeveelheid ligt eind september al op 16% van het totaal en dat is een veel hogere oogstsnelheid dan in voorgaande jaren. Wij verwachten dat het overvloedige aanbod in de VS de prijstrend de rest van dit jaar zal dicteren. Het goede nieuws is dat de verwachting over de vraag naar maïs robuust blijft. Zo is in de VS is de export van ethanol – waar circa 30% van de totale oogst van maïs in de VS voor wordt gebruikt – in het eerste halfjaar van 2018 al met 33% op jaarbasis toegenomen. Desondanks drukt het aanbod zijn stempel voor de rest van dit jaar en dat houdt de prijs relatief laag. Alleen een meer dan gemiddelde regenval in de VS kan het tij nog keren.
Bron: ABN AMRO, 02-10-2018