Met de invoering van het stelsel van fosfaatrechten zijn fosfaatrechten verhandelbaar. Een mogelijkheid hiervoor is fosfaatrechten leasen. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende varianten van lease. Waar moet je op letten als veehouder? In dit artikel geven we antwoord op vragen over het leasen van fosfaatrechten.
Fosfaatrechten leasen, wat is dat?
Het leasen van fosfaatrechten is te vergelijken met huren. Bij lease draagt de eigenaar van het fosfaatrecht namelijk alleen het gebruik van het fosfaatrecht over aan de leasende partij. De leasende partij betaalt een vergoeding aan de eigenaar voor het gebruik van de fosfaatrechten.
Bij de overdracht van fosfaatrechten – en dus ook bij het verleasen ervan – vindt een korting van 10% plaats, tenzij sprake is van een zogenaamde vrijgestelde overdracht. Als in het betreffende jaar dezelfde hoeveelheid fosfaatrechten teruggaat naar de eigenaar, dan vindt over deze laatste overdracht niet nogmaals een korting plaats.
Worden de fosfaatrechten pas een jaar later terug overgedragen? Dan wordt er nogmaals gekort met 10%, tenzij sprake is van een vrijgestelde overdracht.
Het originele bericht lezen of meer informatie? Klik hier!
Wat is het verschil tussen lease en huurkoop?
Bij een lease-overeenkomst zijn de fosfaatrechten van de eigenaar. Alleen het gebruik van de fosfaatrechten is afgestaan aan de leasende partij. Na afloop van de leaseperiode moet de leasende partij de fosfaatrechten dus weer overdragen aan de eigenaar.
Bij huurkoop is dit niet het geval. Huurkoop is een speciale vorm van koop op afbetaling. De koopsom van de fosfaatrechten wordt uitgesmeerd over een afgesproken periode. Nadat de huurkoper alle betalingen heeft voldaan, wordt hij automatisch eigenaar van de rechten.
Huurkoop is in veel gevallen echter minder aantrekkelijk. De huurverkoper moet bij aanvang van de overeenkomst namelijk direct over alle huurkoopbetalingen afrekenen bij de Belastingdienst. Bij huurkoop oordeelt de Belastingdienst dat de huurverkoper het risico van waardevermeerdering of vermindering van de fosfaatrechten al heeft overgedragen aan de huurkoper. De huurverkoper loopt ten aanzien van de fosfaatrechten fiscaal gezien onvoldoende dan wel geen risico.
Moet ik voor éénjarige of meerjarige lease kiezen?
Als de partijen over meerdere jaren fosfaatrechten willen verhuren, dan is éénjarige lease met een jaarlijkse overdrachtsmelding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) niet wenselijk. In dat geval wordt namelijk ieder jaar het fosfaatrecht met 10% gekort.
Partijen kunnen in dat geval ook de fosfaatrechten voor meerdere jaren geregistreerd laten staan bij de leasende veehouder.
Hoe zit het precies met lease in combinatie met overdracht?
Het is mogelijk om bij het leasen van fosfaatrechten de eigendom wel over te laten gaan naar de leasende partij. Je kunt dit samen aan het begin, tijdens de looptijd of aan het einde van de overeenkomst afspreken. In de leaseovereenkomst kan een aanbiedingsrecht voor de eigenaar of een kooprecht voor de leasende partij worden opgenomen. De eigenaar blijft op die manier economisch risico lopen ten aanzien van de fosfaatrechten. Of gebruikgemaakt zal worden van dit aanbiedings- of kooprecht is bij aanvang van de overeenkomst immers nog onzeker.
Wat is de prijs bij fosfaatrechten bij aanbiedings- of kooprecht?
De Belastingdienst heeft het toentertijd geldende leasebesluit voor melkquotum van toepassing verklaard op de fosfaatrechten. De prijs die partijen aan een aanbiedings- of kooprecht koppelen is – gelet op dit leasebesluit – gebonden aan bepaalde regels wil de Belastingdienst deze vorm van lease met mogelijkheid tot overdracht accepteren. Partijen hebben niet de vrijheid naar eigen inzicht de prijs vast te stellen.
Bron: Countus, 08-10-2018