Investeren in fosfaatrechten, stalruimte en grond is voor melkveehouders richting 2030 té kapitaalintensief om het historische verdienmodel van schaalvergroting door te zetten. De toegevoegde waarde van melkstromen wordt een belangrijke pijler om geld te blijven verdienen.
Dit blijkt uit berekeningen van Countus accountants + adviseurs. Een toelichting op deze cijfers is onderdeel van de serie melkveehouderij-avonden van Countus. Met de pakkende titel ‘Oerend hard naar 2030?’ laat Countus tijdens deze bijeenkomsten de ontwikkelingen in de sector van de laatste 15 jaar los op de komende 15 jaar. Welke lessen leren we hieruit? Waar stond jij als melkveehouder in 2000? Wie ben je nu en wat wil en kun je richting 2030? Kortom: hoe stuur jij je melkveebedrijf naar 2030? Deze vragen zijn de rode draad tijdens de 15 melkveehouderij-avonden van Countus in het noorden, oosten en midden van Nederland. De aftrap is op dinsdag 6 november in Denekamp.
Oerend hard naar 2030?
‘Schaalvergroting is lange tijd hét verdienmodel geweest in de melkveehouderij. Maar blijft dat zo richting 2030? Wat kost groei? De sector krijgt met veel randvoorwaarden te maken, zoals de CO2- eisen, biodiversiteit en het advies dat de zelfvoorzieningsgraad van eigen eiwit minimaal 65% moet zijn. Welke strategie kiezen melkveehouders om tot een verdienmodel te komen? We zien dat groei niet meer vanzelfsprekend en te duur is voor veel familiebedrijven. Zij zullen zich moeten richten op melk met meerwaarde ’, aldus melkveehouderijspecialist Jaap Gielen.
Anticiperen op de toekomst
Ook op fiscaal en juridisch terrein is er veel veranderd de laatste 15 jaar. Dit zet door richting 2030. In 2030 is 30 procent van de melkveehouders geen melkveehouder meer. De grond, fosfaatrechten en financiering van deze stoppers maken straks onderdeel uit van de blijvende melkveehouders. Bedrijven worden dus groter, kapitaalintensiever en de regelgeving wordt gecompliceerder. Dit is van grote invloed op bedrijfsovernames en de financierbaarheid daarvan. Wat zijn alternatieve vormen?
Kortom: hoe anticipeer je als melkveehouder op de toekomst? En wat betekenen deze veranderingen en ontwikkelingen voor jou als persoon en de familiebanden? Sta je daar wel eens bij stil? Ga jij Oerend Hard naar 2030?
Bron: Countus, 07-11-2018