Voorzitter Marc Calon heeft namens LTO Nederland de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzocht, pachters van rijksgronden en -vastgoed een gespreide betaling van de pachtsom aan te bieden.
Gespreide betaling van de pachtsom
De huidige coronacrisis heeft aanzienlijke negatieve effecten op de bedrijfsinkomsten van de pachters, terwijl de financiële verplichtingen gewoon doorlopen. Op de agrarische bedrijven moeten alle zeilen worden bijgezet om het hoofd boven water te houden. Een gespreide betaling van de pachtsom over drie à vier jaar, zou verdere problemen in de – door de coronacrisis ontstane – moeilijke liquiditeitspositie kunnen voorkomen. De ministeries is verzocht te bevorderen dat dit verzoek ook door provincies en gemeenten wordt overgenomen.
€45 miljoen per jaar voor de rijksgronden
Binnenkort verstuurt de (rijks)overheid de facturen voor de pacht. Dit betreft een totaalbedrag van circa € 45 miljoen per jaar voor de rijksgronden. De gezamenlijke overheden verpachten circa 200.000 ha landbouwgrond. Rekening houdend met de na-ijl-effecten van de coronacrisis, is spreiding van de pachtsom niet alleen voor dit jaar, maar zeker ook voor aankomende jaren zeer wenselijk. Veel agrarische bedrijven gaan de financiële effecten van de crisis wellicht nog jaren voelen.
Mooi gebaar
Calon: “De land- en tuinbouwsector wordt nu al fors geraakt door de coronacrisis en het einde is nog niet in zicht. Dat baart ons grote zorgen. Op dit moment worden sommige agrarische producten niet of slechts beperkt afgenomen. Prijzen dalen en we weten niet wanneer deze trend ophoudt.” LTO spreekt de hoop uit dat ‘goed voorbeeld doet volgen’ bij private verpachters. Als de overheid gevolg geeft aan dit verzoek, dan zou het een mooi gebaar en een uitgestoken hand zijn van private verpachters als ook zij een gespreide betaling van de pachtsom aan pachters aanbieden.