Consumenten hebben Beemster kaas uitgeroepen tot meest duurzame kaasmerk van Nederland. Volgens Sustainable Brand Insight vinden steeds meer consumenten duurzaamheid belangrijk. Uit de onlangs gepubliceerde Sustainable Brand Index blijkt de grote waardering voor Beemster kaas.
Blije koeien
“We zijn er trots op dat onze inspanningen voor duurzaamheid worden herkend door de consument”, reageert Evert Kremer, melkveehouder en voorzitter van de coöperatie. “Bij Beemster kaas wordt hard gewerkt om steeds duurzamer te worden. Wij werken al 10 jaar met het Caring Dairy programma op onze boerderijen. Met veel zorg en aandacht voor dierwelzijn, oftewel: gezonde en blije koeien. 100% weidegang hoort daar natuurlijk bij. Veel van onze veehouders hebben daarnaast projecten voor biodiversiteit, weidevogel beheer en het produceren van duurzame energie. Vanaf volgend jaar zijn we glyfosaatvrij en GMO-vrij. Wat betekent dat onze koeien alleen nog voer krijgen dat gegarandeerd vrij is van genetisch gemodificeerde organismen."
Groenste kaasmakerij ter wereld
Ook in de kaasmakerij in de Beemsterpolder staat duurzaamheid hoog in het vaandel. “Bij de bouw van onze nieuwe kaasmakerij hebben we een belofte gedaan”, vertelt directeur Wim Betten. “We hebben de groenste kaasmakerij ter wereld gebouwd en na de nodige testen en controles kunnen we zeggen dat we vanaf 2020 klimaatneutraal kaasmaken. Weer een mooie stap vooruit in onze duurzame ambities.”
Premium kaas, premium dierwelzijn
“Wij willen laten zien hoe goed onze boeren bezig zijn. Zij behoren tot de beste boeren ter wereld als het gaat om dierwelzijn en CO2 reductie. Dat mag wel eens wat vaker worden gezegd!”, aldus een gedreven Wim Betten. “Premium kaas maken betekent bij ons niet alleen een geweldige smaak, maar ook premium dierwelzijn en milieu. Daar zetten we ons al jaren voor in en dat blijven we doen. Dat is onze belofte voor de toekomst.”
Bron: CONO Kaasmakers