De hoeveelheid stikstof van eigen land is in 2018 flink gedaald. Door de droogte is de groei achterwege gebleven. In verschillende delen van Nederland is het na de 1e snede nog steeds droog. Wat betekent dat voor de eiwitbenutting voor het groeiseizoen 2019? En hoe speel je daar als ondernemer op in?
Een analyse van de laatste 3 jaar over bedrijven door Dirksen Management Support laat zien dat het ruw eiwitgehalte in de rantsoen stijgt.
Bron: Dirks Management Support 2019
Als het ruw eiwitgehalte in het rantsoen stijgt dan is belangrijk om dit extra eiwit goed te benutten binnen de bedrijfsvoering. Anders neemt de efficiëntie in de kringloop af. Bij het toenemen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen neemt ook het ruw eiwit in het gewonnen gras toe. Stem uw rantsoen af op deze ontwikkeling en voer naar behoefte.
Bron: Derksen Management Support 2019
Pas het rantsoen aan naar behoefte
De Nederandse koeien krijgen hoofdzakelijk graskuil voorgeschoteld. Een toename van het RE in de graskuil zal dus leiden tot een toename van het RE niveau in het totaal rantsoen. Pas dus het rantsoen aan naar de eiwitbehoefte van de koe. Kies bijvoorbeeld voor minder eiwit in het krachtvoer. Waarom eiwit aankopen indien je het zelf op het bedrijf hebt.
Analyseer de resultaten van voorgaande jaren
Neem de resultaten van de afgelopen 3 jaar van het eigen bedrijf onder de loep. Zat u in 2018 al onder de 160 gram RE per kg ds stof totaal rantsoen. Zo niet, waar lag dit aan? Houdt hier eens rekening mee bij de volgende krachtvoer bestelling. Als ondernemer heb je hier zelf invloed op. Denk ook na over welk ruwvoer nodig is en welke past binnen uw bedrijfsvoering. Moet het juist rijk zijn aan eiwit? Dat kan door bijvoorbeeld hele lichte snede te maaien of hogere N gift. Of mag het iets minder? Maai dan later en bemest minder.
Bron: KringloopWijzer