Meer dan 100 agrariërs geëmigreerd
Er zijn agrariërs gezinnen die de afgelopen jaren geëmigreerd zijn naar het buitenland. Uit cijfers van CBS blijkt dat in de jaren 2010 tot en met 2015 in totaal 100 agrariërs geëmigreerd zijn. In 2016 zijn er vijf agrariërs geëmigreerd en de cijfers van de jaren 2017 en 2018 kan het CBS nog niet naar buiten brengen. De cijfers vormen wel een ondergrens, het reële aantal ligt vermoedelijk hoger, want het vertrek is namelijk met het bestaande systemen niet altijd in de statistieken te vangen. Marktpartijen die emigreerde agrariërs begeleiden spreken van enkele tientallen per jaar en dat is dus fors hoger dan wat het CBS aangeeft. De immigratiecijfers hebben alleen betrekking op agrariërs die in Nederland hun bedrijf beëindigen en een nieuwe start in het buitenland maken.
Toenemende emigratie onder agrariërs
De toenemende interesse onder agrariërs voor emigratie is geen goede zaak als het wordt veroorzaakt door het overheidsbeleid. Er zijn in de praktijk echter vele redenen voor immigratie, waaronder de beperkingen waar een bedrijf tegenaan loopt als het in Nederland wil uitbreiden. De minister vindt het erg belangrijk dat agrariërs en tuinders een goed inkomen verdienen en zij kunnen innoveren en gezonde bedrijven in stand kunnen houden. Dat zijn ook de doelen voor de LNV-visie. Door deze maatregelen te stimuleren en faciliteren moet de Nederlandse agrariër genoeg kansen en mogelijkheden hebben om zijn bedrijf in Nederland voort te zetten en niet genoodzaakt hoeven te voelen om over de grens een rendabel bedrijf te straten.
Cijfers van gestopte agrariërs
Het is helaas niet mogelijk om exacte cijfers te krijgen over hoeveel agrariërs stoppen vanwege het niet hebben van voldoende toekomstperspectief en het niet hebben van een opvolger. Indicatoren als opvolgcijfers en het continuïteitspercentage zeggen iets over een trend. Uit de recente cijfers van Wageningen Economisch Research blijkt dat in de periode 2012 – 2016 de belangstelling voor bedrijfopvolging Dat wil zeggen dat op middellange termijn naar verwachting 36% van de bedrijven zal worden beëindigd. Dat is een afname van 2,4 op jaarbasis.
“Deelt u de mening dat we trots moeten zijn op de Nederlandse landbouw en tuinbouw en dat het signaal dat er een toenemende interesse is onder agrariërs om te emigreren een zorgelijk signaal is? ’’ Ik vind inderdaad dat we trots kunnen zijn op de Nederlandse land- en tuinbouw. Dat dit niet altijd zo wordt ervaren is zorgelijk. Zoals ik ook in mijn LNV-visie heb gepresenteerd, moet de waardering van ons voedsel groter worden. Het is belangrijk dat de waardering voor het voedsel en het werk van de agrariër wordt verhoogd en daar zet ik mij voor in.’ Aldus minister Schouten.
Inkomenspositie van de agrariër als aandachtspunt
De inkomenspositie van de agrariër is een aandachtspunt binnen de LNV-visie. Er zijn vele factoren van invloed op de financiële positie van een onderneming. Het gehele kabinet richt zich met het programma ‘Merkbare betere regelgeving en dienstverlening 2018-2021’ op het verbeteren van de regelgeving en dienstverlening van de overheid. Het verminderen van de ervaren regeldruk in de agrarische sector is daar onderdeel van. Binnenkort wordt de Kamer per brief een overzicht van de voortgang van dit interdepartementale programma, uitgesplitst per ministerie, toegezonden.
Populair landen om naar te emigreren
België. Duitsland en Denemarken hebben ook te maken met een toename van regeldruk en kostprijsverhogende factoren. Het is dan ook moeilijk aan te duiden waarom landen als Duitsland en Denemarken toch de populairste emigratie landen zijn voor Nederlandse agrariërs. Onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut/Wageningen Economisch Research uit 2002 laat zien dat de motieven voor emigratie van de agrariërs nogal variëren. Emigrerende agrariërs zien vaak in het buitenland grotere kansen voor de ontwikkeling van het bedrijf. Daarnaast worden zij mede aangetrokken door lagere prijzen. Het is niet bekend of de omliggende landen ook last hebben van emigrerende agrariërs.
Bron: Agri Holland