De weersverwachting voor de aankomende dagen laat zien dat we warm, maar ook vochtig weer kunnen verwachten. Een slechte combinatie voor de Nederlandse koe. Hittestress ligt op de loer, met alle gevolgen van dien.
Hittestress, de naam zegt het al, stress ten gevolge van een hoge temperatuur. Zolang de luchtvochtigheid laag blijft, kan een koe beter tegen zomerse temperaturen. Helaas is het echter zo dat in Nederland de luchtvochtigheid in de zomer vaak hoog is. Bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 60 – 80 % kan een koe al bij een buitentemperatuur van 20 graden Celsius, hittestress ervaren.
Een gestreste koe, door hitte of vanuit een andere oorzaak, zal minder voer opnemen en zal ook minder herkauwen. Hierdoor is er een groter risico op Pen verzuring. Zowel pensverzuring als stress hebben een negatieve invloed op de afweer van de koe. De activiteit van de afweercellen neemt af, waardoor er een groter risico is op het ontstaan van ziekte en infectie. Zo ook mastitis.
Door een verminderde afweer hebben zowel de koegebonden als de omgevingsgebonden kiemen meer kans om een uierontsteking te veroorzaken. Echter zorgt het warme en vochtige er ook voor dat omgevingsgebonden kiemen zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen in bijvoorbeeld het ligbed van de koe. Hierdoor zal het aantal bacteriën in de omgeving sterk toenemen, waardoor de infectiedruk zal stijgen en er een groter risico op infectie is. Dit is dan ook een van de redenen waarom we in de zomer vaker met een omgevingsgebonden uierontsteking te maken hebben.
Coliforme bacteriën bevinden zich in de omgeving van de koe en behoren tot de omgevingsgebonden mastitiskiemen. Bekende (of beruchte) coliforme bacteriën zijn E. Coli en Klebsiella. Deze bacteriën veroorzaken vaak heftige uierontstekingen, meestal bij de hoog productieve koeien. Waterige melk, een hard en rood kwartier en hoge koorts zijn een aantal kenmerken die vaak bij deze uierontstekingen gezien worden. De koe is ernstig ziek, waardoor de uierontsteking meer dan eens resulteert in afvoer van de koe, levend dan wel dood. Dit brengt onder andere hoge kosten met zich mee, zeker nu het aantal stuks jongvee op de meeste bedrijven laag is, en een onvoorziene vervanging van een koe, niet altijd met eigen aanwas mogelijk is.
Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om uw koeien te vaccineren tegen deze ernstige uierontsteking. Vaccinatie met Startvac stimuleert de afweer van de koe, specifiek voor o.a. coliforme bacteriën en resulteert in een duidelijke afname in de ernst van infectie door coliforme bacteriën. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de ernst van de uierontsteking met 50 % daalt en dat de afvoer van koeien in de eerste 120 dagen van lactatie afneemt. Deze resultaten worden bevestigd door vele veehouders in Nederland. Het is niet voor niets dat het grootste deel van de veehouders die Startvac vaccineert erg tevreden is en hiermee door gaat.
Wilt u ook een beter werkend immuunsysteem bij uw koeien, minder ernstige uierontstekingen, minder gedwongen afvoer en betere resultaten dit zomer, neem dan nu contact op met uw dierenarts en begin vandaag nog met Startvac vaccineren!