Machtige koeien, in balans en die een hoge productie vlot aankunnen. Dat is wat Bart Van Der Heyden zag toen hij 3 jaar geleden een GMS bedrijf bezocht. Meer bewijs had hij niet nodig en sindsdien bepaalt GMS het fokkerijmanagement op zijn bedrijf.
Onder de rook van Antwerpen hebben Bart en Ilse Van Der Heyden de zorg voor ruim 170 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Met nog een flink areaal grond, is er voor het echtpaar uit Hove veel werk te verzetten. Veel tijd om zich te verdiepen in fokkerij blijft er niet over. “Voorheen maakten we gebruik van triple A. Daarbij moest ik nog zelf de stieren selecteren en rekening houden met inteelt. Ons bedrijf is gegroeid, daar hebben we de tijd niet meer voor. Rundveespecialist Bert Van De Vyver nam me 3 jaar geleden mee naar een GMS bedrijf en ik was direct om. Dat waren ‘kasten’ van koeien die de productie vlot aankonden. Dat wilde ik in mijn stal ook wel, vertelt Bart over zijn eerste ervaring met GMS.
Inteeltpreventie
GMS staat voor Genetic Management Systeem. Het is niet alleen het oudste maar met ruim 4 miljoen adviezen ook het meest gebruikte stieradviesprogramma ter wereld. Exterieur- productie-, afstammingsgegevens, managementeigenschappen en het gekozen fokdoel worden gebruikt om ieder dier van een advies te voorzien. Hierbij houdt het programma tot 7 generaties terug rekening met inteelt en erfelijke gebreken.
Sterke punten behouden
Tweemaal per jaar bezoekt GMS evaluator Frans Rijkers het bedrijf om de vaarzen te keuren en de stierkeuze te bespreken. In een vlot tempo beoordeelt hij deze keer 25 vaarzen. In 15 onderdelen wordt het uier, het frame en de benen lineair gescoord. GMS werkt op basis van optimalisatieparing. Dit betekent dat alle exterieurkenmerken worden meegenomen waarbij de mindere onderdelen worden verbeterd en de sterke punten van de koe behouden blijven. ‘Bij deze vaars staan de achterspenen te dicht bij elkaar. Zeker op een robotbedrijf als dit, willen we dat niet zien’, legt Frans uit terwijl hij een code voor deze afwijking bij de vaars noteert. Een paring met een stier die dit kenmerk sterk vererft wordt hiermee uitgesloten. Het jongvee wordt op dit bedrijf niet gekeurd maar krijgt op basis van hun genetische achtergrond een advies.
Uniformiteit
‘De eerste vaarzen geboren uit een GMS-advies moeten hier nog aan de melk komen. Voor je echt resultaat ziet ben je twee generaties verder’, aldus Frans. Wat hij dagelijks op GMS-bedrijven terugziet zijn uniforme koppels. ‘Koeien met veel kracht en productiecapaciteit. Niet altijd showkoeien maar koeien met capaciteit en levensduur. Goede boerenkoeien dus’. Van Der Heyden streeft in zijn stal naar robotkoeien met veel melkopdruk en kilogrammen eiwit. Met name achterspeenplaatsing, kruisligging en klauwen zijn de verbeterpunten die hij met GMS aan wil pakken.
Stierenpakket
In de keuken komt de stierenkaart op tafel en worden de stieren geselecteerd met name op levensduur en TPI. Maar ook dochtervruchtbaarheid en uiergezondheid worden in de stierkeuze meegenomen. Cannon en Silver worden aan de lijst toegevoegd. “Maar het is beslist niet zo dat alleen ABS stieren in GMS meedraaien. Iedere veehouder is vrij om te beslissen welke stieren in het pakket worden opgenomen”, vervolgt Frans. Binnen een week zal Bart Van Der Heyden zijn GMS advies ontvangen. Naast een paringsadvies ziet hij op het Masterplan overzicht de gemiddelde genetische vooruitgang van zijn nakomelingen. Het inteeltrapport toont het % inteelt in de veestapel en een overzicht van de meest gebruikte stiervaders. Bij iedere tochtige koe weet Van Der Heyden hiermee direct welke stier hij moet gebruiken om op een veilige en betrouwbare manier de meeste genetisch vooruitgang te boeken.
In 15 onderdelen wordt de vaars door de GMS evaluator lineair gescoord