Er wordt dit jaar door RVO een start gemaakt met het invoeren van de BGT, de Basisregistratie Grootschalige Topografie, de digitale kaart van Nederland. Dit BGT wordt uitgangspunt voor de registratie van de percelen bij RVO.
De BGT perceelsgrenzen worden de nieuwe topografische perceelsgrenzen. Een eerste groep van ongeveer 1000 bedrijven (verspreid over Groningen, Friesland en Drenthe) hebben bericht gehad dat zij naar RVO kunnen reageren op hoe hun percelen in de BGT zijn opgenomen.
In de BGT zit heel Nederland, waarbij verschillende bronhouders verantwoordelijk zijn voor de juiste weergave in het BGT, zoals Rijkswaterstaat, de gemeentes (VNG), unie van waterschappen, prorail, de provincies (IPO) en RVO etc. Doel hiervan is dat de overheid bij al haar taken uitgaat van dezelfde kaart, dat deze actueler is en een betere kwaliteit heeft.
Gevolgen voor de landbouw
In de BGT worden de landbouwpercelen nauwkeuriger vastgelegd. De BGT-grenzen zullen worden opgenomen in MijnPercelen. De totale oppervlakte aan landbouwgrond in Nederland blijft gelijk. Maar op perceel niveau kan het wel veranderen; percelen kunnen iets kleiner of iets groter worden.
Omdat deze oppervlakte bepalend is voor de grondgebonden regelingen, zoals betalingsrechten en het mestbeleid is het belangrijk om deze omzetting naar het BGT toe wél te controleren.
Controleer en reageer
De RVO heeft daarvoor de zogenaamde ‘BGT-check’ gemaakt. Ondernemers krijgen bericht wanneer hun percelen zijn overgezet naar het BGT en dat zij kunnen digitaal reageren door op de kaart in de percelen aan te geven waar het niet klopt. Maak daar gebruik van, want ervaringen tot nu toe laten zien dat er door de BGT veel veranderingen bij de percelen zijn, maar dat die lang niet altijd kloppen.
Het is de bedoeling dat RVO na de digitale reactie van de ondernemer dit onderzoekt en contact opneemt met de ondernemer om de fouten te herstellen. De ondernemers die nu zijn uitgenodigd voor de BGT check hebben volgend jaar de GDI gebaseerd op deze BGT. In de komende jaren worden steeds nieuwe groepen van ondernemers uitgenodigd om de de BGT-check te doen. De werkwijze zal zo zijn dat steeds in het opvolgende kalenderjaar de BGT voor hen effectief wordt in de GDI en dus niet voor het betreffende jaar waarin de BGT-check wordt uitgevoerd.
Ondernemers moeten dus opnieuw aan de slag om de percelen goed geregistreerd te krijgen bij RVO net als een aantal jaren geleden. Dit is onvermijdelijk omdat de BGT een wettelijke basis heeft. Maar de invoering van de BGT moet betekenen dat de basis- perceelsgrenzen nu voor eens en altijd duidelijk zullen zijn. Maak gebruik van de mogelijkheid om te controleren en geef aan waar de grenzen niet goed liggen. Dit kan voor deze eerste groep tot en met 29 september.
Bron: LTO Noord