Volgens RTL Nieuws is er bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) verdeeldheid over een lopende proef met een gemobiliseerd slachthuis. In een artikel dat op 24 september door RTL Nieuws naar buiten werd gebracht, wordt aangegeven dat meerdere dierenartsen van de NVWA de noodklok luiden over dit systeem.
Tegen RTL Nieuws hebben ze gezegd dat dit mobiele slachtsysteem het lijden van dieren onnodig vergroot en dat er risico's voor de volksgezondheid aanwezig zijn. De betreffende dierenartsen van de NVWA hebben het hier over een proef die sinds januari 2019 in werking is gesteld om kreupele en/of gewonde koeien op het bedrijf zelf te kunnen slachten. De proef is ingesteld in de drie noordoostelijke provincies, Friesland, Groningen en Drenthe, zo meldt RTL Nieuws.
Indien een veehouder een koe heeft die wel geslacht mag worden maar volgens de wetgeving niet meer kan worden vervoerd, is er de mogelijkheid om het dier op het bedrijf te laten slachten. Hiervoor komt een speciale Mobiele Dodingsunit naar het bedrijf toe. Aan dit praktijkonderzoek wordt door de NVWA meegewerkt, zo meldt RTL Nieuws.
RTL Nieuws: 'De uitbater van het mobiele slachthuis, Slachthuis Dokkum, heeft aangegeven dat er dit jaar circa 700 bedrijven zijn bezocht er zo'n 1.000 runderen op deze manier toch zijn geslacht.'
"Mijn ervaring is dat een veehouder er alles aan zal doen om het dier gezond te krijgen en op het bedrijf te houden"
Regels omzeilen
Echter zijn er nu een aantal medewerkers van de NVWA die aangegeven hebben dat de dienst naar eigen zeggen haar eigen autoriteit zou ondermijnen, zo meldt RTL Nieuws. Dit gegeven wordt gebasseerd op de proef met het mobiele slachthuis waarbij huidige regelgevingen worden omzeild. RTL Nieuws meldt dat het de medewerkers van de NVWA dwars zit dat melkveehouders op deze manier alsnog geld kunnen beuren voor dieren die gewond en kreupel zijn.
RTL Nieuws geeft aan dat een anonieme arts van de NVWA heeft aangegeven dat het ongekend is dat dit gebeurt. "De dieren kunnen soms niet eens meer staan. Door het mobiele slachthuis stimuleer je dat boeren hun vee niet gaan behandelen, waardoor dieren onnodig lang moeten lijden." Volgens de geldende wetgeving mogen dieren een x-aantal dagen voor het slachten geen medicijnen of pijnstillers meer krijgen. Dit is om te voorkomen dat deze stoffen in de voedselketen terecht komen.
RTL Nieuws meldt in haar bericht dat ze beschikt over verslagen van dierenartsen die bezig waren met het mobiele slachthuis. Hieruit is gebleken dat boeren inderdaad soms geen behandeling meer aan hun dieren geven, zodat deze geslacht kunnen worden. Zo was er bijvoorbeeld een dierenarts die hierbij aangaf dat voor een rund 'pijnstilling welkom zou zijn, maar dat dit weer niet kon in verband met de slacht.'
Volksgezondheid
Volgens RTL Nieuws stelt een andere NVWA-medewerker vast dat alle dieren die bij deze mobiele slachthuizen aangeboden worden, risicovolle dieren zijn. RTL Nieuws: "Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook vanwege de volksgezondheid. De dieren zijn imdders ziek, gewond of hebben een chronische aandoening". De medewerkers van de NVWA hebben hun verhaal bij RTL Nieuws allen in anonimiteit gedaan.
Toestemming proef mobiel slachten
RTL Nieuws meldt dat minister Schouten van Landbouw eind vorig jaar toestemming heeft gegeven voor een proef om gewonde of in het wild gehouden dieren alsnog te kunnen slachten. Echter maken de NVWA-medewerkers hier nu bezwaar tegen omdat volgens hen in praktijk voornamelijk chronisch kreupele dieren geslacht worden en zelden dieren die een acute aandoening hebben, zoals een gebroken poot, zo meldt RTL Nieuws. Echter zijn er binnen de NVWA ook mensen enthousiast over het syteem van mobiel slachten omdat dit voorziet in een behoefte bij de boerenbedrijven.
Echter plaatst de Koninklijk Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) nu wel vraagtekens bij deze proef, zo meldt RTL Nieuws. Een woordvoerder heeft tegen RTL Nieuws laten weten dat de inzet van de zelfdoding units niet mag leiden tot het onthouden van de nodige zorg aan dieren'. RTL Nieuws meldt dat verschillende NVWA-medewerkers, maar daarnaast ook andere dierenartsen, bij de KNMvD hun zorgen over dit systeem hebben geuit.
Medewerking NVWA
RTL Nieuws meldt dat de NVWA in een officiële reactie heeft laten weten mee te werken aan deze praktijkproef omdat het een oplossing biedt voor dieren die niet of lastig naar het slachthuis zijn te vervoeren, maar die volgens de wetgeving nog wel voor consumptie geschikt zijn. De achterliggende gedachte hieraan is dat de dieren minder lijden doordat ze niet eerst nog op transport hoeven te gaan. Volgens RTL Nieuws wordt deze week de proef geëvalueerd. Daarmee wordt besloten of het mobiele slachthuis mag blijven rijden of niet.
"Zorgen NVWA-medewerkers onterecht"
RTL Nieuws meldt dat woordvoerder Sietske Visser van Slachthuis Dokkum aangegeven heeft de zorgen van de NVWA-medewerkers onterecht te vinden. "Mijn ervaring is dat een veehouder er alles aan zal doen om het dier gezond te krijgen en op het bedrijf te houden." Daarnaast wijst Slachthuis Dokkum erop dat de verantwoordelijkheid voor het dierenwelzijn op de bedrijven bij de boeren zelf ligt.
Bron: RTL Nieuws