Melkveehouders Wil en Erwin Fleerakkers uit Duizel gingen woensdag met hun buurmanpluimveehouder Peter Jacobs naar Den Haag. Het gevoel van onrecht is voor de Brabanders de motivatie achter de protestgang. “Wat in de hele discussie wordt vergeten, is dat wij de enige bedrijfstak zijn die ook stikstof opslaat. Met gras maken wij een voedingsproduct en met de laagste CO2-foodprint.”
Het inpikken van de latente stikstofruimte is Wil Fleerakkers een doorn in het oog. “Als je maatregelen treft, doe dat dan op basis van metingen en feiten. Niet een onderbuik gevoel. En geef vooral niet alleen de landbouw de schuld. We worden weg gezet als criminelen, terwijl wij wel de enige sector zijn, die vergunningen binnen de natuurbeschermingswet heeft, de rest niet. Dat recht willen ze van ons afpakken. Die gedachtengang kunnen wij niet volgen.”
Roostervloer
Wil Fleerakkers heeft een melkveebedrijf met 120 koeien met jongvee. Erwin Fleerakkers heeft even verderop 135 melkkoeien zonder jongvee. “In 2012 bouwden wij een nieuwe stal met roostervloer”, vertelt hij, “Een stalsysteem met de meeste emissies. Wat nou als ik dit aanpas, zonder dat ik mij rechten inlever. De ammoniakrechten verkoop ik. De opbrengst gebruik ik om mijn stal aan te pakken. Hiermee zou ik kunnen leven. Maar ik wil niet mijn stikstofruimte uitdelen aan sectoren, die niet eens een NB-vergunning hebben. Die oneerlijkheid, daar protesteer ik tegen.”
"Als ik in Carola Schouten haar schoenen zou staan, wilde ik geen landbouwminister zijn. Ik was opgestapt."
“Grote probleem is dat er mensen zonder verstand van zaken besluiten gaan nemen. Het rendement van de bedrijven staat al onder druk. Het is waardeloos dat wij ons steeds moeten aanpassen”, vindt Wil Fleerakkers. Erwin Fleerakkers is het daar mee eens. “Ik denk dat minister Carola Schouten niet van kwaaie wil is. Zij zit ook gevangen. Een landbouwminister moet ook voor de landbouw moeten staan. In de praktijk blijkt dat ze wordt gestuurd door ambtenaren zonder feeling met de sector. Als ik in Carola Schouten haar schoenen zou staan, wilde ik op die manier überhaupt geen landbouwminister zijn. Ik was opgestapt.”
Onderzaaien van mais
Wil Fleerakkers knikt. “Boeren zouden haar moeten adviseren. Het is tijd voor vers bloed op het ministerie. Frisse mensen met kennis van zaken.” Als voorbeeld haalt hij het onderzaaien van mais uit. “Dat het voor 95 procent mislukt is en alles opnieuw ingezaaid moest worden, hadden mensen uit de praktijk van te voren ook kunnen vertellen. Nu is het project mislukt. Waardeloos. Nu lopen de ondernemers tegen dubbele kosten aan.”
“Het is een opeenstapeling van frustraties, die er voor zorgen dat wij vandaag naar Den Haag gaan”, vult Erwin Fleerakkers aan.
Tekst en foto's: Martin de Vries