De prijzen voor granen zijn de afgelopen weken gedaald, met name op de korte termijn. Of deze daling aanhoudt, is de vraag. Door de verslechterende groeiomstandigheden in Noord-Europa is de kwaliteit van de wintertarwe door FranceAgriMer weer naar beneden bijgesteld.
De regen van deze week zou de groeiomstandigheden in Frankrijk positief moeten beïnvloeden. Rusland en Oekraïne kennen ook een droog voorjaar. In het Zwarte Zee-gebied is het ondertussen gaan regenen, wat positief is voor de gewasontwikkeling daar.
Planten zomergranen
In de VS is er gestart met het planten van de zomergranen, maar ook hier zijn de groeiomstandigheden moeilijk: bepaalde regio’s zijn te nat, andere juist te droog. De graanprijzen kunnen de komende periode dus alle kanten op.
Gerst is fysiek moeilijk beschikbaar en dat zal zo blijven tot de nieuwe oogst. Dit zorgt ervoor dat de prijzen van tarwe en gerst dichter bij elkaar liggen dan normaal gesproken.
Bijproducten
Over de bijproducten is weinig nieuws te melden. De prijzen zijn nagenoeg gelijk gebleven. Tarwegries en palmpit blijven voorlopig krap. De oude oogst van de sojahullenpellets is ook beperkt beschikbaar. Bietenpulp is goed beschikbaar en stabiel in prijs.
Sojaprijzen stabiliseren
Momenteel is er veel regenval in belangrijke sojaregio’s in Argentinië en Brazilië, en ook de komende dagen is nog veel regen verwacht. Sojabonenfutures sloten hoger door een zwakkere dollar en een vertraagde Argentijnse sojabonenoogst als gevolg van de aanhoudende regenval. Daarnaast blijven de prijzen van sojabonen onder druk staan door de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China. Het aanbod van soja is op dit moment wel weer goed.
Raapschrootprijzen
Raapschrootprijzen zijn licht gedaald, maar nog steeds te hoog ten opzichte van soja. De NG-raap blijft naar verwachting de komende weken krap beschikbaar, wat kan zorgen voor grote prijsschommelingen. Het einde van de oude oogst komt in zicht, wat kan leiden tot krapte op de markt of juist tot minder vraag. Door de lage waterstanden zijn de transportkosten van raap wat hoger. GMO-raapschroot is beter beschikbaar en scherper geprijsd. Doordat China momenteel geen raapschroot uit Canada afneemt, komt er meer beschikbaar voor de Europese markt.
Zonneschroot LP is nog steeds zeer beperkt beschikbaar. MP en HP zijn beter beschikbaar, waarbij HP prijstechnisch een goed alternatief is voor NG-raap.
Bron: Agrifirm