Hoe het blauwtongvirus zich zal ontwikkelen, blijft onzeker. Toch zijn deskundigen het erover eens dat melkveehouders ook in 2025 rekening moeten houden met een nieuwe golf van blauwtonginfecties op Nederlandse bedrijven.
Uit data van het afgelopen jaar blijkt dat knutten – de verspreiders van het virus – vanaf begin mei weer actief worden. Gelukkig zijn er effectieve vaccins beschikbaar en wordt verwacht dat deze op grote schaal zullen worden ingezet. Recent onderzoek van GD toont aan dat tijdige vaccinatie de sterfte onder dieren aanzienlijk vermindert.
Economische schade
Blauwtong heeft de afgelopen jaren voor flinke economische schade gezorgd. Het Diergezondheidsteam van Agrifirm sprak hierover met schade-expert en dierenarts Jasper Simons van FINQA schade-expertise. FINQA wordt als onafhankelijk schade-expert ingeschakeld door verschillende partijen.
Hij deelde de volgende inzichten met onze Diergezondheidsspecialisten over veeverzekeringen en schademeldingen:
- Een rundvee-catastrofeverzekering kost gemiddeld €1.000 – €1.500 per jaar voor een Nederlands melkveebedrijf.
- Een snelle melding van diergezondheidschade is essentieel voor een vlotte schadeafwikkeling en kan mogelijk verdere schade beperken.
- Diagnostiek via erkende laboratoria is niet alleen belangrijk voor inzicht in de problematiek, maar ook voor een juiste onderbouwing van de schadeclaim.
Schadeafhandeling op rundveebedrijven kan soms langere tijd in beslag nemen. In dergelijke gevallen kunnen voorschotten worden uitgekeerd om acute liquiditeitsproblemen te verlichten. Dit benadrukt het belang van tijdige schademelding bij de verzekeraar. Naast de catastrofeverzekering is er sinds kort ook een verzekering met een bredere dekking beschikbaar.
Wat kun je doen om schade door blauwtong te voorkomen?
De afgelopen twee jaar hebben we gezien dat geen enkele strategie de ziekte volledig kan voorkomen. Wel kunnen de juiste maatregelen de kans op besmetting verkleinen en kan de afweer van koeien worden geoptimaliseerd om de schade na infectie te minimaliseren.
Besmettingskans verkleinen:
- Dieren ’s avonds en ’s nachts opstallen om blootstelling aan knutten te verminderen.
- Goede ventilatie en luchtcirculatie in de stal (voldoende luchtinlaat, eventueel windbreekgaas, ventilatoren aan laten staan).
Schade na infectie beperken:
- Vaccinatie in samenwerking met de dierenarts.
- Weerstand van de koppel op peil houden door:
- Optimale transitie en klauwgezondheid voor een goede voeropname. Zo heeft Topstart een bewezen positief effect op de energiebalans van verse koeien.
- Voeren van organisch gebonden spoorelementen (‘Vitaal mineralen’), wat bijdraagt aan een betere immuunreactie en vaccinrespons.
- Mogelijke inzet van immuunstimulatoren zoals Omnigen, die het immuunsysteem ondersteunen bij infecties.
Voorbereiden op de zomer
Door deze maatregelen niet alleen in te zetten bij blauwtong, maar ook bij hittestress, ondersteun je zowel de voeropname als de immuniteit van je dieren. Zo sla je twee vliegen (of knutten) in één klap!
Bron: Agrifirm