Zowel de invoer als de uitvoer van Vlaamse zuivelproducten zit boven de 2 miljard euro. In vergelijking met 2016 is de handel met ruim 20 procent gestegen. Het handelsoverschot bedraagt in 2018 +273 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan zuivelbereidingen, die met een uitvoer van 609 miljoen euro en een saldo van 437 miljoen euro topwaarden noteren.
De balans helt ook positief over bij smeltkaas, melkdranken, melkpoeder, gecondenseerde melk en roompoeder. Een handelstekort is er daarentegen bij kaas, boter, melk en yoghurt. Kaas (756 miljoen euro)en boter (441 miljoen euro) zijn samen goed voor bijna de helft van de invoerwaarde.
Uitvoer Vlaamse zuivelproducten
De uitvoer van zuivelproducten gaat voor 83 procent naar de EU. De belangrijkste klant is Nederland met 688 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk (454 miljoen euro), Duitsland (332 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (274 miljoen euro) en Italië (205 miljoen euro). Buiten Europa is de interesse het grootst in Algerije, China en Indonesië, vooral dan voor melkpoeder.
Geïmporteerde zuivel
De geïmporteerde zuivel komt haast uitsluitend uit de EU. Nederland spant de kroon met 1,3 miljard euro. Daarna komen Frankrijk (448 miljoen euro), Duitsland (336 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (228 miljoen euro). Vlaanderen importeert voor bijna 9 miljard euro uit Nederland aan agrohandelsproducten en is daarmee tevens veruit de belangrijkste leverancier. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland. 28 procent van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU.
Vlaams aandeel
Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt respectievelijk 84 procent en 85 procent. Ten opzichte van de vorige jaren is het aandeel nagenoeg hetzelfde gebleven.
Bron: Melkveebedrijf.nl