De dagen lengen alweer merkbaar begin februari. Dat betekent topdrukte in de werkplaats bij bedrijven die nog de laatste machines klaarmaken voordat het mestseizoen van start gaat. Zo ook bij TBL Techniek, producent van de ‘Basis Plus’ bemesters (6 tot 9 meter) voor melkveehouders en van de ‘Compact Profi’ bemester (9 tot 15 meter), die veelgevraagd zijn voor achter een zelfrijder of grotere getrokken tank.
De bemesters mogen zich verheugen in een groeiende fanbase van gebruikers. Daan te Boekhorst legt de details uit die voor de klanten het verschil maken.
Bemesterelementen
De bemesterelementen zijn verkrijgbaar met dubbele snijschijven, Hardox V-schijven of enkele schijven. Allen met een doorsnede van 40 centimeter, zodat de bemester toepasbaar is op iedere grondsoort en bodemvegetatie.
Ieder element kan 10 graden uitslaan naar links en rechts, waardoor de elementen spoor- en bodemvolgend zijn. Daardoor is ook voorkomen dat de graszode bij het uitheffen wordt kapotgetrokken.
Geharde vaste penbussen
TBL monteert standaard geharde vaste penbussen, die de elementen zelf beschermen tegen slijtage. Speling is hierdoor verholpen door alleen de bouten te vervangen, waardoor de dure elementen veel langer meegaan.
Bodemvolgend
Alle elementen worden tijdens het werk volledig hydraulisch op constante druk gehouden via de stikstofbollen-accumulatoren, voor een zo uniform en egaal mogelijk bemestingsresultaat. Anders dan bij verende constructies blijven de elementen strak bodemvolgend, ook op minder egale ondergrond.
Automatische smering van de SKF-lagers, is standaard op alle bemesters.
Sectiecontrole
Sectiecontrole is aan de buitenzijde per sectie op twee elementen aangebracht en in het middenstuk op drie elementen. In totaal zijn er 10 secties, die via RTK zijn aangestuurd of handmatig bediend. Hiermee kan in de praktijk keurig netjes aansluitend zijn gewerkt, zonder overlap in de sleuf. Ook de sectieafsluiting is hydraulisch aangestuurd. Dit is minder storingsgevoelig dan afsluiten op luchtdruk, waarbij er na verloop van tijd toch vocht in de elementen kan komen.
Mestverdelers
Waar de ‘Basis Plus’ bemesters allemaal met een Vogelsang-schotelverdeler zijn uitgerust, is het op de ‘Compact Profi’ ook mogelijk om twee mestverdelerspompen op te bouwen voor een constante verdeling en gelijkmatige meststroom naar de sleufkouters. De 50 mm buisslangen zijn standaard, waardoor mest van diverse viscositeiten en samenstellingen gemakkelijk zijn weg vindt.
Pendelfunctie
De ‘Compact Profi’ heeft een draaipunt midden in het hoofdframe, waardoor de bemester aan de uiteinden tot een meter kan pendelen. Een gelijkmatige vrijloop wordt ondersteund door twee hydraulische cilinders op de bovenzijde van het hoofdframe. De pendelfunctie ontbreekt op de ‘Basis Plus’, maar deze wordt vaak gebruikt in combinatie met mesttanks met dubbele of uitschuifbare assen, waardoor de bemester doorgaans sowieso stabiel blijft.
Robuuste constructie
De bemester is opgebouwd uit hoogsterkte staal en is daardoor lichter. De ‘Compact Profi’ weegt 3.250 kg voor de 9 meter versie. De opklapbomen van de bemester schoren naar het uiteinde van de bemesterbalk af. Dicht bij het frame, bij het scharnierpunt, is de verbinding breed en sterk, zodat torsiekrachten vanaf de uiteinden minder slijtage aan de verbindingen en lagers veroorzaken.
Opklapconstructie
Voor het opklappen heeft TBL een opklapconstructie bedacht waarmee de bemesterarmen door twee cilinders op een scharnierpunt naar binnen worden getrokken, waardoor de armen naar boven scharen. De hefcilinderarmen zijn aangebouwd aan het stabiele hoofdframe en hebben een relatief kort hefmoment. Hierdoor klapt de boom gelijkmatig in en uit en is de constructie minder slijtagegevoelig.
Links wordt een nieuwe ‘Basis Plus’ bemester afgemonteerd en rechts is een tweedehands ‘Compact Profi’ van 9,75 meter klaargemaakt voor een nieuwe eigenaar. Die de machine heeft ingeruild op een gloednieuwe ‘Compact Profi’, ook weer 9,75 meter.
Tekst en foto’s: Jan Geert Vedelaar