In 2024 werd voor 128,9 miljard euro land- en tuinbouwproducten geëxporteerd uit Nederland. Dat is een stijging van bijna 5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de jaarlijkse landbouwexportcijfers van CBS en WEcR in opdracht van het ministerie van LVVN.
Hoogste landbouwoverschot ooit
LTO ziet de cijfers als grote blijk van aanhoudende internationale waardering voor Nederlandse land- en tuinbouwproducten. Het handelsoverschot bedraagt 42,8 miljard euro, de hoogste waarde ooit gemeten. Tussen 2002 en 2024 is het handelsoverschot voor landbouwproducten ruim verdubbeld. Van de totale export is 83,4 miljard euro van Nederlandse makelij. Nederlandse voedselproductie draagt bij aan Europese voedselzekerheid in deze geopolitiek ingewikkelde tijden.
Zuivel, eieren, sierteelt en vlees grootste exportproducten
In de ranglijst van meest uitgevoerde landbouwproducten is de top drie in 2024 ten opzichte van 2023 ongewijzigd gebleven, met de export van zuivel en eieren op één, de sierteeltexport op twee, en de vleesexport op drie. De exportwaarde van zuivel en eieren (12,3 miljard euro) en van sierteelt (11,9 miljard euro) is in een jaar tijd met 4 procent toegenomen. De vleesexport nam met 3 procent af, van 11,1 miljard tot 10,7 miljard euro.
Waar gaat het landbouwproduct naar toe?
In 2024 ging 25 procent van de Nederlandse landbouwexport naar Duitsland. In totaliteit ging 45 procent van de export naar onze (directe) buurlanden Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 72 procent van de landbouwexport bleef binnen de Europese Unie; 28 procent ging naar landen buiten de EU.
LTO-voorzitter Ger Koopmans: “Ook dit jaar zien we in de hogere exportcijfers terug dat het gezonde, groene product van Nederlandse bodem ook buiten onze landsgrenzen wordt gewaardeerd. Boeren en tuinders leveren een onmisbare bijdrage aan de export, zowel naar de Europese Unie als daarbuiten, en dus aan de Nederlandse economie.”
De hogere exportwaarde is – naast een groter exportvolume – ook het resultaat van prijsstijgingen. Koopmans: “Dat klinkt positief, maar deze stijgingen zijn met name het gevolg van inflatie en toenemende productiekosten door bijvoorbeeld strengere regelgeving en hogere arbeidskosten. De opbrengsten op het boerenerf stijgen niet of nauwelijks door de toegenomen kosten en de ruimte om te ondernemen neemt af. Het feit dat de sector over 2024 zo’n indrukwekkende handelsbalans kan laten zien, getuigt van topsport van primaire producenten, handel en verwerkende industrie.”
Bron: LTO Nederland / CBS