Topartikelen over Mond-en-klauwzeer (MKZ)
Mond-en-klauwzeer (MKZ) bij melkvee
Mond-en-klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke virusziekte die klauw- en evenhoevige dieren, zoals melkkoeien, treft. Het virus kan zich razendsnel verspreiden. De ziekte wordt veroorzaakt door het mond-en-klauwzeervirus en komt voor bij runderen, varkens, schapen, geiten en ook bij wilde zwijnen, herten, reeën en sommige dierentuindieren.
Symptonen van mond-en-klauwzeer (MKZ)
De incubatietijd van MKZ bij melkvee is meestal 2 tot 8 dagen en maximaal 14 dagen. Het dier heeft 1 tot 3 dagen koorts. Verder zal het dier suf zijn en geen eetlust hebben. Je ziet kreupelheid, speekselen, tandenknarsen en blaarvorming rond de mond, op de neus, op de kroonrand, tussenkauwspleet, uier en tepel. Tot slot kan er sprake zijn van acute sterfte bij jonge dieren.
MKZ-crisis van 2001
In 2001 was er sprake van een grote MKZ-uitbraak in Europa. De zeer besmettelijke ziekte sloeg snel om zich heen, omdat dieren om economische redenen niet gevaccineerd mochten worden. In Nederland kostte dit zo’n 300.000 dieren het leven, waaronder veel gezonde dieren die preventief geruimd werden. In Kootwijkerbroek leidde dit tot rellen. Op 26 juni 2001 was de MKZ-crisis ten einde en werden boerderijen opnieuw bevolkt.