De Franse melkveehouderij bevindt zich volgens de bank Crédit Agricole in een delicate situatie. In 2010 was de sector voor 123 procent zelfvoorzienend. Nu is dat 112 procent. Deze daling kan worden verklaard door vergrijzing onder de producenten in Frankrijk.
Steeds meer boeren gaan met pensioen: “Dertig procent van de producenten die in 2018 actief waren, zal in 2023 met pensioen zijn gegaan. In 2033 zal dit zelfs vijftig procent zijn”, vat Simon Fourdin, directeur van het socio-economisch centrum van de bank, samen.
“Door deze afname van producenten zou de sector in 2033 in balans moeten zijn. Dat betekent honderd procent zelfvoorzienend, of net iets meer dan dat. Desondanks zal Frankrijk nog steeds afhankelijk zijn van import. Zelfs als Frankrijk zelfvoorzienend is in termen van volume, importeren we ingrediënten om andere te exporteren, wat betekent dat geïmporteerde producten in verhouding zwaarder zullen wegen”.
Het rapport van de bank schat dat de invoer in de zuivelsector tegen 2033 veertig procent zal bedragen. “Met het oog op de pensioneringen en de toename van de import lijkt het vergroten van de veestapel misschien een goede oplossing. Maar als de gemiddelde bedrijfsgrootte zal stijgen van 74 naar 94 melkkoeien, zullen melkveehouders tegen grenzen aanlopen door een tekort aan arbeidskrachten.”
Tekst: Gerben Hofman