Breken er goede tijden aan voor mechanisatiebedrijven? Het heeft er wat van weg, nu het zo lekker gaat met de melkprijs. Bij een groep melkveehouders brandt het geld dan in de zakken. Want ja, het is verleidelijk om bij een goed saldo op de rekening courant toch maar wat te investeren in shovels, mengwagens, trekkers en ander mooi spul. Goed om over na te denken, want reserves opbouwen is ook belangrijk. Wat gaan de mestafzetkosten doen, bij verdere afbouw van derogatie? Zou de melkprijs niet eerder dalen dan de afvoerkosten van mest?
Als je toch wilt investeren in versterking van je bedrijf, dan is mijn advies: zet liever in op beton dan op ijzer. Beton in je weilanden wel te verstaan of nog wat beton voor wat extra mestopslag. Want als het grillige weer in het afgelopen seizoen iets duidelijk maakt, dan is het dat kavelpaden helpen om weiden makkelijker te maken. En nu we minder mest op ons land mogen uitrijden wordt nog belangrijker om dat op het juiste tijdstip te doen.
Investeren in extra meters kavelpad is voor veel melkveehouders een optie met een leuk rendement en niet alleen financieel. Met een betere ontsluiting van je huiskavel met kavelpaden kun je meer groen krachtvoer door de koeien zelf uit het land laten halen. Je kunt eerder starten met weiden en je kunt wellicht meer weiden op de percelen die wat verder van de stal liggen, waar je nu weinig komt. Maar vooral, als het weer tegenzit heb je meer opties om percelen te benutten waar het nog wel kan. Qua rendement kun je rekenen met vijf tot tien cent kostenvoordeel voor elke kilo drogestof vers gras die je met weiden oogst.
Daarnaast is een goed onderhouden kavelpad ook prettig voor de klauwen, en daarmee voor de mobiliteit van je koeien. En koeien die gezond bewegen geven makkelijker melk en gaan langer mee met alle voordelen van dien. Vergeet ook niet, dat de koeien minder vaak door de modder zeulen en schoner blijven. Dat werkt wel zo lekker in de melkstal!
Je kunt een kavelpad aanleggen met gestorte beton als je zeker bent van de route en perceelsindeling. Betonplaten zijn ook een mooie optie, want die kun je desnoods meenemen of verleggen als een aankoop van grond ervoor zorgt dat je kavelpad eigenlijk net even anders moet. In de Mastenbrokenpolder sprak ik een boer die al twee keer zijn kavelpad heeft aangepast, toen er extra grond bij kwam.
Tenslotte een tip voor meelezende overheden: zet kavelpaden en mestopslag op de lijstjes voor investeringssubsidies voor verduurzaming! Te vaak denken we dan alleen aan glimmend staal dat ammoniak in de stal afvangt. Maar als je wilt stimuleren dat de bodem-ruwvoer-koe-mest kringloop verder wordt gesloten, dan is de infrastructuur op de huiskavel een belangrijke bijdrage in de goede richting.
Dus, mijn advies aan melkveehouders en overheden: zet kavelpaden en mestopslag op je wensenlijstje. Het zijn investeringen die aan alle kanten rendement oplevert.
We spreken elkaar,